home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Fijat bi ove sedmice mogao da potpiše ugovor o kupovini kompanije Bertone koja se bavi dizajnom i izradom karoserija, najavila je agencija Autonjuz.

Italijansko ministarstvo industrije je odobrilo Fijatovu ponudu za, takođe italijanski, Bertone u avgustu, kada je rečeno da je Fijat spreman da u naredne tri godine uloži 150 miliona evra u razvoj te kompanije.

Autonjuz navodi da još nije poznato koji će se model izrađivati u saradnji sa Bertoneom i podseća da je direktor Fijata Serđo Markione nedavno potvrdio da će italijanska kompanija montirati Krajslerove automobile u Bertoneovoj fabrici u blizini Torina.

Najverovatnije je da će proizvodnja u pogonu koji je zatvoren 2005. godine, biti obnovljena krajem 2011.

Proizvođač karoserija Bertone je već nekoliko meseci u stečajnom postupku, ali njegovo odeljenje za dizajn automobila nije ugroženo.

Bertone, koji je zaslužan za izgled mnogih automobila, počev od "lamborgini miure" pa do "opel astre kupe", prošle godine je zapao u finansijske nevolje.

Italijanska štampa špekuliše da bi Bertone mogao proizvoditi maloserijske modele, koji bi bili namenjeni tržištima Evrope i Severne Amerike.

Bertone je osnovan 1912. godine i najstarija je italijanska kompanija za proizvodnju karoserija. Kompanija je prestala sa velikoserijskom proizvodnjom 2005, a prošle godine deo firme koji se bavi proizvodnjom karoserija je zapao u ozbiljne finansijske teškoće.

Dizajnerski studio Bertone je i dalje u vlasništvu porodice Bertone i posluje sa profitom. Bertone karoserije zapošljavaju 1.140 radnika.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Bertone

čitanja : 808Komentari