home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kradljivci automobila sve više kradu jeftinija vozila, ili ne tako nova, saopštila je austrijska policija.

Objašnjenje za ovaj novi trend je u tome da su nova vozila bolje obezbeđena i da policija pretežno kontroliše nove automobile, a pored toga je i povećana potreba za delovima za starije automobile.

Sličan fenomen uočen je i u Nemačkoj, gde je, međutim, istovremeno skočio broj krađa skupocenih vozila, rekao je portparol policije u Brandenburgu Rajnhart Toralf.

Kako u Nemačkoj, tako i u Austriji zabeležen je, kod provala, povećan broj krađa "erbegova". U Austriji je ovaj trend zapažen u poslednja tri meseca, rekao je Franc Lang, direktor bečke kriminalističke službe.

Najpoželjnije marke automobila kod kradljivaca delova su VW i Toyota. Na meti su i navigacije, koje su posebno interesantne za tržište na Bliskom istoku.

Među kradljivcima je najviše Rusa, Ukrajinaca, Gruzijaca, Rumuna i Moldavaca, a sa zapadnog Balkana iz Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije. Slede zemlje poput Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke.

Nakon više godina opadanja broja krađa automobila od prošle godine zabeležen je porast. Negativan rekord zabeležen je u martu ove godine, kada je u Austriji ukradeno 499 vozila, od čega 307 u Beču.

Zbog ovog rasta policija je preduzela određene korake, kao što je uspostavljanje specijalne komisije istok (Soko Ost), koja je na istoku zemlje kontrolisala sumnjive automobile pre izlaska iz zemlje.

Od uvođenja tih mera, to jest od leta, pada broj kradenih vozila, a cilj policije je, kako je istakao Lang, da se smanji broj krađa na prošlogodišnji nivo.

Međutim, kradljivci automobila deluju veoma profesionalno, odlično su informisani o uspesima policije i svoju taktiku menjaju u roku od svega sat vremena. Oni menjaju brzo rutu za izvođenje vozila iz zemlje, ili ga rasklapaju u delove. Kradljivci su dobro povezani, ali se radi pretežno o nizu izolovano delujućih grupa, kazao je Lang.

Autor : Tanjug.rs

Foto : arhiva Autoblog.rs čitanja : 741Komentari