home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Autor : rts.rs

Zakon o bezbednosti saobraćaja predvideo je veoma visoke kazne za nasilničku vožnju. Pored 15 kaznenih poena i gubitka dozvole na devet meseci, vozačima sledi i kazna zatvora do dva meseca.

U novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, čija primena počinje 10. decembra, prvi put se kao prekršaj pominje nasilnička vožnja.

Zbog opasnosti koju takva vožnja predstavlja za ostale učesnike u saobraćaju, predviđene kazne veoma su stroge.

Pored 15 kaznenih poena i gubitka dozvole na devet meseci, za taj prekršaj sledi i kazna zatvora do dva meseca.

U obrazloženju ovakve kaznene politike navodi se da je nasilnička vožnja postupanje vozača koje je u suprotnosti sa pravilima saobraćaja, to jest, vožnja prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

"Zakon predviđa još dve situacije kao nasilnička vožnja - ukoliko vozač u roku od deset minuta dva puta prođe na crveno svetlo ili pretiče kolonu vozila preko "pune linije", objasnio je Vladimir Rebić iz MUP-a Srbije.

Ukoliko je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, sleduje mu zatvor što će veoma teško moći da izbegne, a kazne propisane za ovaj prekršaj mogu vas ostaviti i bez dozvole.

"Nasilnička vožnja po novom zakonu kažnjavaće se sa najmanje 30 dana zatvora, a ukoliko bude izazvana saobraćajna nesreća takvim ponašanjem sledi kazna od 45 dana zatvora. Inače vozač odmah po evidentiranja saobraćajnog prekršaja isključuje se iz saobraćaja na 24 časa i dodeljuju mu se 15 do 17 kaznenih poena", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U zemljama Evropske unije kazne za ovakve prekršaje su rigorozne. Jednom vlasniku ferarija oduzet je automobil koji je prodat na licitaciji,  da bi se naplatile kumulativne kazne u vrednosti od nekoliko hiljda evra.

Ono što će biti praksa i u Srbiji, jeste upućivanje vozača na psihijatrsko posmatranje ukoliko ponovi prekršaj. To će se činiti posle procene sudije.

Kazna povodom nasilničke vožnje se uvećava za još dva poena, ako je u vozilu počinioca prekršaja dete mlađe od 12 godina.

Ukupno gledano, kažu u MUP-u, zbog ovakvog prekršaja i njegove kategorizacije, od milion i trista hiljada prekršaja koji se godišnje napravi u Srbiji, više od pet odsto počinilaca može biti tretirano kao nasilnici u saobraćju.

To znači da će mnogi morati da promene navike dok voze ili više neće biti u prilici da voze.čitanja : 1201Komentari

Bravo za zakon!

Autor Miša BG 12 Okt 2009, 10:28

....Zakon je za sirotinju...

Autor djuraster 12 Okt 2009, 11:45

Ovakve sa merdzom kao na slici nece niko smeti zaustavljati, kao i pre.

Autor lok 12 Okt 2009, 12:21

A ko će kažnjavati momke u plavom kada krše saobraćajne propise?

Oni i oni u crnim zatamljenim su izvan zakona.

Autor Boris 12 Okt 2009, 18:04

ови са мечкама ће моћи да плате, није проблем, али барем неће моћи да избегну ћорку ;)

Autor самбади 29 Okt 2009, 15:32

sad su nasli da uvode zakon o voznji. i sva ta sranja: probu dozvolu, 6 meseci skole i ostalo.

Autor marko 29 Nov 2009, 16:40