home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlada Srbije nije formirala Agenciju za bezbednost saobraćaja i Telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, što je uslov za početak primene novog Zakona.

Istekao je rok za formiranje Agencije za bezbednost saobraćaja, što je jedan od uslova za početak primene novog Zakona o saobraćaju, podseća B92.
Rok za formiranje tog tela istekao je u septembru, podseća predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.
Agencija za bezbednost saobraćaja, pored spasavanja ljudskih života, donela bi i velike uštede budžetu, jer saobraćajne nezgode znače i ogromne troškove.
"Uspostavljanjem tih institucija, koje bi bile i efikasne, Srbija bi, na godišnjem nivou, pre svega spasila mnogo ljudskih života, a zatim i imala velike, odnosno zaista ogromne uštede u budžetu koje bi se merile bar desetinama miliona evra", rekao je Okanović za B92.
"Što se tiče Agencije za bezbednost saobraćaja, to bi zaista trebalo da bude telo koje ne bi bilo na teret budžeta, već bi, ponavljam, trebalo da uštedi ovoj državi i budžetu značajna sredstva", rekao je on.
On nije mogao da kaže koji su razlozi kašnjenja jer je novac iz budžeta za formiranje Agencije već obezbeđen, dok bi ta institucija kasnije sama zarađivala, kaže Okanović.
"Svaka agencija, u osnovi, trebalo bi da se finansira ne iz budžeta, već od usluga koje pruža korisnicima. Usluge koje bi trebalo da pruža Agencija za bezbednost saobraćaja prema građanima jeste, pre svega, organizacija posebnih ispita, posebnih seminara, izdavanje licenci za instruktore u autoškolama, izdavanje licenci za ovlašćene kontrolore na tehničkom pregledu", naveo je on.
Agencija za bezbednost saobraćaja bi, prema Zakonu, do početka novembra trebalo da izradi podzakonske akte kako bi sprovođenje novih odredbi počelo u decembru.
U avgustu je ministar unutaršnjih poslova izjavio da se čeka donošenje Zakona o prekršajima, ali od tada zvanično nije saopšteno da li će primena novih odredbi o bezbednosti saobraćaja biti dodatno odložena.

Autor : Fonet.rsčitanja : 1040Komentari

hitic

Autor djura 13 Okt 2009, 10:03