home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Sa 1,33 miliona prodatih vozila u septembru, Kina je povećala vođstvo u odnosu na SAD i potvrdila da je najveće tržiste automobila na svetu.

Septembarska prodaja skočila je 78 procenata u odnosu na isti lanjski mesec, zahvaljujući vladinim merama smanjivanja poreza i stimulisanja tražnje. Isporuke putničkih automobila porasle su još više - čak 84 odsto, objavilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila.
To je sedmi mesec da prodaja vozila premašuje 1,1 miliona komada, prenele su agencije.
Pravi "bum" prodaja je doživela u manjim gradovima u unutrašnjosti, gde proizvođači pokušavaju da privuku ljude koji prvi put kupuju vozilo. Taj trend je sve prisutniji među velikim auto-kućama, koje traže nove kupce u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, u kojoj se prihod stanovništva povećava, a tim i potražnja za vozilima, dok na drugim velikim tržištima ona ostaje usporena.
Dugo se čekalo da Kina, s 1,3 milijarde stanovnika, pretekne SAD kao najveće tržište automobila na svetu. Prodajom 9,66 miliona vozila za devet meseci ove godine, 34 odsto više nego lane, Kina je preuzela lidersku poziciju. Na drugom mestu se nalaze SAD, s isporučnih 7,8 miliona vozila u periodu januar-septembar, prema podacima "Autodate".
Nakon što je potražnja, zbog krize, splasnula krajem minule godine, vlada u Pekingu je prepolovila poreze za kupovinu manjih autmobila i uložila pet milijardi juana (oko 730 miliona dolara) u subvencije za kupovinu lakih kamiona i minivenova u unutrašnjosti zemlje, gde živi većina kineskog stanovništva.
U međuvremenu je u kinesku privredu uloženo još oko 586 milijadi dolara, u okviru paketa stimulativnih mera kojima je novac "upumpan" u graditeljske poduhvate i druge velike projekte, kako bi se ublažile posledice globalne recesije.
Inostrani proizvođači vozila i njihova zajednička preduzeća u Kini beliže velike stope rasta prodaje.
Američki "Dženeral motors" (GM) je od januara do septembra povećao isporuke za 55 odsto, na skoro 1,3 miliona vozila, "Ford" je povećao prodaju 32 odsto u odnosu na isti period minule godine, na oko 317.000 jedinica, dok je njegova septembarska prodaja skočila za čak 80 odsto.
Spetembarska prodaja vozila u SAD pala je 23 odsto u odnosu na isti lanjski mesec, a u odnosu na avgust za 41 procenat, pošto su ispražnjeni fondovi američke vlade za podsticanje prodaje.
Uprkos visokoj stopi rasta, septembarska prodaja u Kini je još daleko od američke iz jula 2005. godine, kada je prodato 1,8 miliona vozila, navode analitičari i ističu da se ne može očekivati da će se američka prodaja vratiti na taj nivo još mnogo godina.
Kineska vozila uglavnom se izvoze u zemlje Bliskog istoka, Latinske Amerike i Afrike, pošto domaći proizvođači još nisu ispunili oštre standarde bezbednosti i druge uslove američkog tržišta.
U septembru je kineski izvoz dostigao svega 30.000 jedinica, 37 odsto manje nego lane, a u ovoj godini prodaja na inostranim tržištima pala je 57 odsto u odnosu na isti lanjski period, na oko 218.000 komada, prema podacima Udruženja kineskih proizvođača automobila.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 758Komentari