home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Izvor : Politika.rs 

Za nekoliko nedelja, kad visoki zvaničnici „Fijata” stignu u Beograd, biće poznato koji automobil će se u Kragujevcu proizvoditi od početka 2011. godine.

Serđo Markione, generalni direktor „Fijata”, namerava da početkom novembra dođe u Beograd kako bi sa srpskim državnim zvaničnicima učestvovao u pripremama investicionog programa za proizvodnju novog automobila, nezvanično saznaje „Politika” u torinskom sedištu te kompanije.

Niko ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će prvi čovek italijanskog automobilskog giganta lično potpisati finalni ugovor sa Vladom Srbije, jer je, kako kaže naš izvor, „Markione nepredvidljiv i rastrzan između Detroita i Torina”.

Iako je jedan britanski časopis pre nekoliko dana objavio fotografije novog modela „topolina”, navodeći kako će se taj automobil proizvoditi u Kragujevcu, u „Fijatu” juče nisu mogli da potvrde tu informaciju ističući da će se više detalja znati kad visoki zvaničnici te kompanije raspakuju kofere u Srbiji.

U nadležnom Ministarstvu ekonomije potvrdili su da su u toku pripreme za dolazak menadžmenta „Fijata” u našu zemlju.

– Početkom novembra, kad oni dođu, biće poznato koji automobil će se proizvoditi u Kragujevcu. Ta odluka je na „Fijatu”, oni su proizvođači i najbolje znaju šta je to što se traži na tržištu. Izvesno je da ćemo početi sa primenom investicionog plana po kome bi nova marka vozila u Kragujevcu trebalo da počne da se proizvodi 2011. godine. Dogodine će se investirati u ljude i opremu. Državi je bitno da investitor otvori nova radna mesta i uloži novac u proizvodnju. Već sledećeg meseca „Fijat” će uplatiti 100 od ukupno 800 miliona evra, koliko iznosi ukupan investicioni program – kažu u nadležnom ministarstvu.

U agendi međusobnih poseta stoji i to da će, nakon što investicioni proces krene, odnosno pošto „Fijat” uloži 100 miliona evra u zajedničko preuzeće, ministar ekonomije Mlađan Dinkić sa predsednikom Borisom Tadićem krenuti u Torino. Tamo će im detaljno biti predstavljen novi model automobila koji će se u Kragujevcu proizvoditi od 2011. godine.

„Punto” se u nekadašnjoj „Zastavi” proizvodi od marta, dok je u julu krenula i proizvodnja tog vozila sa dizel motorom.

Autor : A. Nikolićčitanja : 736Komentari