home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Proizvodnja automobila, kamiona i autobusa u Japanu je u šest meseci od početka aprila do kraja septembra pala 33,5 odsto u odnosu na isti lanjski period, na oko 3,855 miliona, što je najniži nivo u jednom šestomesečnom period u poslednje 34 godine, objavilo je Udruženje japanskih proizvođača automobila (JAMA).

Prethodno je šestomesečna proizvodnja bila na najnižem nivou od 3,514 miliona jedinica u periodu april-september 1975., prenela je agencija Kjodo.
Do drastičnog smanjenja proizvodnje došlo je, kako se ocenjuje, zbog prinudnog prilagođavanja broja proizvedenih vozila globalnom padu prodaje.
Postepeno smanjenje tog pada poslednjih meseci stručnjaci pripisuju merama za podsticanje prodaje, koje su preduzele vlade mnogih zemalja.
Od putničkih automobila, najviše je smanjena izrada vozila standardne veličine, koja je pala za 41,3 odsto, na oko 1,743 miliona jedinica, dok je proizvodnja manjih vozila smanjena 22,2 odsto, na oko 1,020 miliona.
Japanski izvoz automobila, kamiona i autobusa u šestomesečnom periodu smanjen je za 48,5 odsto, na nešto više od 1,770 miliona komada.
Samo u septembru, proizvodnja vozila pala je 21,6 odsto u odnosu na isti mesec lane, na oko 830.140 jedinica, što je bio 12. mesec uzastopnog posrtanja, dok je septembarski izvoz vozila opao 35,7 procenata, na oko 396.000 komada.

Mazda i Mitsubishi završili prvu polovinu godine sa gubicima

Japanski koncerni "Mazda" i "Micubiši", četvrta i peta po veličini kompanija japanske autoindustije, saoštili su da su prvu polovinu 2009. finansijske godine, koja u Japanu počinje 1. aprila, završili sa velikim gubicima.

Pad tražnje kako na domaćem, tako i na stranim tržištima i visoki kurs jena u odnosu na dolar uslovili su finansijske gubitke japanske autoindustrije, smatraju eksperti.
"Mazda" je izbila na četvrto mesto na nacionalnoj listi najvećih kompanija autoindustrije, potisnuvši "Micubiši", pošto su njeni gubici od aprila do septembra dostigli 20,8 milijardi jena (230 mliona dolara). U istom periodu lane "Mazda" je ostvarila dobit od 29,5 milijardi jena (više od 320 miliona dolara po tekućem kursu).
Ukupna prodaja "Mazde" u razmatranih šest meseci je opala za 37 odsto, s tim što je pad na severoameričkom tržištu dostigao 21 odsto, a na evropskom 31 procenat. Primetni rast prodaje od čak 35 odsto zabeležen je samo na kineskom tržištu, koje je za rukovodstvo kompanije veoma perspektivno.
Prodaja automobila "Micubiši" u Evropi je opala za 44 odsto, u severnoj Americi za 35, u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku za 18 procenata. Nešto bolja situacija za ovu kompaniju je u samom Japanu, gde je broj prodatih automobila u šestomesečnom periodu smanjen za samo osam procenata.
Uprkos lošim rezultatima u prvoj polovini finansijske 2009. godine, rukovodstvo "Micubišija" očekuje da će godinu završtiti sa profitom, stavljajući uporište na "ekološki čiste" električne automobile i hibride, čiju kupovinu i korišćenje podstiče japanska vlada, prenela je ruska agencija Prajm Tas .

Autor : Tanjug.rs

Foto : Mazdačitanja : 874Komentari