home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Novosti.rs

Kompanija „Fijat automobili Srbija“ ovog meseca će postati većinski vlasnik grupe „Zastava vozila“ i na platnom spisku te firme naći će se 1.200 radnika Fabrike automobila. Država Srbija će sledeće godine finansirati rad još toliko zaposlenih.

Ovo će, saznaju „Novosti“, biti osnova za pregovore čelnika sindikata i nadležnih u Ministarstvu finansija u ponedeljak. S obzirom na to da se na evidenciji zaposlenih u grupi „Zastava vozila“ nalazi 2.700 radnika, jedna od glavnih tema biće sudbina 300-400 radnika koji će se tokom 2010. naći na prinudnom odmoru.
- Na proizvodnji najmanje 10.000 „puntića“ nova fabrika će sledeće godine angažovati 1.200 radnika. Naime, već znamo da će 2010. zaposleni u proizvodnji raditi najmanje 84 radna dana - kaže Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata i član Upravnog odbora Fabrike automobila. - Još toliko radnika finansiraće Vlada Srbije i oni će biti angažovani na izmeštanju stare i instaliranju nove opreme.

Sve usporeno

Ugovorom o strateškom partnerstvu predviđeno je da kompanija „Fijat Srbija“ tokom ove godine preuzme 2.433 radnika, a da se u kooperantskim firmama iz Italije, koje će graditi pogone u Kragujevcu, uposli još oko 300 radnika. Zbog svetske ekonomske krize, ceo proces proizvodnje i izgradnje nove fabrike odložen je bar za deset meseci, a preuzimanje radnika će, po svemu sudeći, potrajati i duže.

Autor : M. Đošovićčitanja : 1014Komentari