home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Novosti.rs

Delovi biznis plana za Kompaniju „Fijat Srbija“, koji će tokom ovog meseca u potpunosti usaglasiti čelnici torinske fabrike i države Srbije, predviđaju da se u „Zastavinoj“ fabrici automobila tokom sledeće godine proizvede oko 30.000 „punta“ i da se u potpunosti izmesti postojeća i instalira najsavremenija „Fijatova“ oprema za proizvodnju novih modela.

Ovo su u ponedeljak predstavnicima reprezentativnih sindikata „Zastavinih“ fabrika na sastanku u Beogradu saopštili nadležni iz Ministarstva ekonomije i ukazali da će svi zaposleni sa spiska Grupe „Zastava vozila“, njih oko 2.700, i naredne godine primati plate u punom iznosu. Prinadležnosti radnika na prinudnom odmoru (između 300-400) biće umanjene za topli obrok i prevoz (kretaće se od 28.000 do 30.000 dinara).
- Protokol sa Vladom Srbije ćemo potpisati u sredu, a on predviđa da se, bez obzira na zahteve „Fijata“, u fabrici angažuje 965 radnika - kaže Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata i član Upravnog odbora fabrike automobila. - Oni će raditi na izmeštanju stare i instaliranju nove opreme. „Fijat“ će angažovati oko 1.200 radnika na proizvodnji „punta“. Pored 965 radnika, država Srbija će finansirati od 300 do 400 radnika na prinudnom odmoru, biće angažovani kod kooperanata iz Italije, koji će svoje pogone sledeće godine graditi u Kragujevcu. Njihovo stalno uposlenje se očekuje tek početkom 2011. godine, kada bi trebalo da krene i proizvodnja novih modela.

Penzije i procene

Čelnici „Zastave“ kažu da početkom naredne godine oko 400 radnika stiče uslov za prevremeni odlazak u penziju, kao i da će kompanija „Fijat Srbija“ najkasnije do kraja 2010. tražiti radnike sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja. Procene su da predviđenih 1.200 radnika na proizvodnji „punta“ može da proizvede tek oko 15.000 automobila, dok je za proizvodnju 30.000 potrebno bar 1.800 radnika.

Autor : M. Đošovićčitanja : 1068Komentari

Iz cijeg dzepa ide novac za finansiranje nezaposlenih u Zastavi? Da nece opet neka akciza na(preskupo i nekvalitetno) gorivo ili povecanje putarina ili ce jednostavno da izmisle novo ime za tu novu otimacinu(ekolosko-ekonomska taksa na primer)? Zbog takvih stvari je postalo neizdrzivo imati automobil u Srbiji. Ako su ovi u Zastavi nezaposleni, neka se snalaze kao i ostatak Srbije.

Autor ChedomirADELAIDE 03 Nov 2009, 09:08

povecaj te plate svim radnicima.molim vas......

Autor pera 04 Nov 2009, 20:40

kad bi ste vi iz inostranstva pomagali zemljake 20 posto kao siptari svoje ovde bi bilo ko u Svajcarskoj a ako ti je bas do snalazenja dobro nam dosao! o ostalom nemoj bas iz te daljine brate Srbine!!!

Autor srbenda 04 Nov 2009, 22:07