home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kao odgovor na pometnju izazvanu iznenadnom odlukom "Dženeral motorsa" (GM) da zadrži "Opel" pod svojim skutima posle višemesečnih pregovora sa glavnim kupcem, kanadsko - ruskom koncernom "Magna", sa kojom je trebalo "samo da se stavi potpis", američka posrnula autokompanija je potvrdila da priprema plan oporavka svoje evropske filijale, objavljeno je danas u Frankfurtu.

GM je takođe stavio do znanja da je moguće da do kraja novembra, u predviđenom roku, vrtati nemačkoj vladi pozajmucu od 1,5 milijardi evra, na čemu insistira zvanični Berlin.

Nemačka vlada takođe insistira, kako prenosi agencija Itar - Tas iz Berlina, da GM do kraja novembra predoči kompletan program spašavanje "Opela".

Odbor direktora GM je, inače, prošle sedmice odlučio da zadrži "Opel" i zatražio finansijsku pomoć od evropskoh vlada za plan restrukturisanja kompanije kako bi se sprečilo masovno otpuštanje radnika.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je podržavala prodaju "Opela" konzorcijumu "Magna", izrazila je veliku zabrinutost povodom GM odluke da odsustane od tog posla, u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Barakom Obamom, iznosi danas specijalizovana agencija "Autonjuz." Obama je, kako se navodi u istoj informaciji "Autonjuza", odgovorio Merkelovoj da nije bio uključen u iznenadnu odluku uprave GM-a.

Ruski nedeljnik "Finansovaja izvestija" piše, međutim, u najnovijem broju da "svi znaju" kako je odluka GM da odustane od prodaje "Opela" kanadsko - ruskom konzorcijumu "Magna" doneta u Vašingtonu, a ne Detroitu gde se nalazi operativno sedište GM.

Merkelova je zatražzila od uprave GM da hitno pripremi program oporavka "Opela" kao bi se otklonila sva neizvesnot oko sudbine kompanije u kojoj ima više od 55.000 radnika u evropskim pogonima.

Većina građana Nemačke, dve trećine anketiranih, smatra da država, koja je do sada iskazivala volju da pomogne posrnulom "Opelu", ne bi trebalo da se meša u spasavanje fabrike, prema jednom ispitivanju javnog mnjenja, preneo je "Dojče vele" (DW).

Šef GM Fric Henderson će sa najbližim saradnicima analizirati situaciju u Evropi, a planirana je i njegova skora poseta Nemačkoj, prenose danas mediji.

Ministar privrede Nemačke Rajner Briderle upozorio je GM da ne očekuje pomoć iz državnih fondova. Političar liberala je rekao da smatra da bi sada GM trebalo da preuzme i finansijsku odgovornost za "Opel", što podrazumeva da najkasnije 30. novembra bude vraćen kredit, sa kamatama, koji je država odobrila "Opelu" kako bi premostio teškoce tokom pregovora o prodaji firme "Magni." Ukoliko GM podnese novi zahtev za pomoć države važiće isti uslovi kao i za sve druge kompanije, uključujući i mogućnost da zahtev bude odbijen, rekao je ministar privrede, prenosi DW.

Međutim, izgleda da oko toga postoje podeljena mišljenja u vladi - ministar finansija Volfgang Šojble smatra da bi trebalo odobriti državnu pomoć "Opelu," a to mišljenje deli i Matijas Mahnig, ministar privrede savezne zemlje Tiringije gde je jedna od "Opelovih" fabrika, saznaje DW.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opelčitanja : 450Komentari

Ubrizgaće mu kinesku vakcinu.

Autor Stefko 09 Nov 2009, 23:19