home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prva runda pregovora direktora "Dženeral motorsa" (GM) Frica Hendersona sa zvaničnicima "Opela", koji je u vlasništvu tog nekadašnjeg američkog autogiganta, okončana je bez jasnog plana za budućnost pet fabrika te firme u Nemačkoj, sa više od 25.000 radnika, ali i za sudbinu 50.000 radnika u evropskim pogonima posrnule američke kompanije.

Henderson je na evropskoj turneji, samo sedmicu dana pošto je GM iznenada odlučio da ne proda većinski paket "Opela" konzorcijumu kanadske "Magne" i ruske "Sberbanke", juče razgovarao sa rukovodstvom te firme u Riselshajmu, u blizni Frankfurta, a danas će imati više susreta, uključujući i sastanak sa šefom radničkog saveta kompanije.

Prethodno najavljenu prodaju "Opela" kanadsko-ruskom konzorcijumu snažno su podržavali nemačka vlada i radnici "Opela" - vlada je bila spremna da odobri 4,5 milijardi evra kredita kao podršku sporazumu sa "Magnom", a radnici su bili spremni da se odreknu povećanja plata.  

Nemački ministar privrede Rajner Bruderle izjavio je televiziji ZDF u nedelju da još nije izvesno da li GM može da ponudi održiv koncept za svoje evropske pogone u kratkom roku. "Vrlo sam skeptičan kada je u pitanju sposobnost kompanije, koja je do sada loše radila, da preko noći izadje sa novim idejama", ocenio  je Bruderle i dodao da nema nikakvih garancija da bi GM mogao da dobije bilo kakvu pomoć od nemačke vlade za svoj plan stabilizacije.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opelčitanja : 414Komentari