home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ruska vlada je obezbedila dodatnih pet milijardi rubalja (oko 173,6 miliona dolara) za podršku najvećem ruskom proizvođaču automobila, posrnulom "Avtovazu", objavio je list "Komsomolskaja pravda", ističući da će se fond koristiti za rešavanje sudbine oko 15.000 radnika koji bi trebalo da dobiju otkaz.

Početkom proleća, premijer Vladimir Putin je zatražio od ruske vlade da izdvoji 25 milijardi rubalja (868 miliona dolara) za pomoć "Avtovazu", koji je na ivici bankrota, podsetila je agencija Sinhua.

Ukupna pomoć ruske vlade "Avtovazu" mogla bi dostići 55 milijardi rubalja (1,9 milijardi dolara), ako rukovodstvo kompanije uspe da predloži dugoročni investicioni plan pre 20. novembra, piše moskovski list, napominjući da je "Avtovaz" nagomilao gubitak veći od 62 miliajrde rubalja (2,2 milijarde dolara).

Vlada u Moskvi se nada da bi francuski auto-gigant "Reno", koji drži 25 procnata akcija "Avtovaza", mogao da pruži neku pomoć, ali je uprava "Renoa" obećala samo stručnu podršku za tehnička unapređenja vozila koja izrađuje ruska kompanija.

Poznat po automobilu "lada", "Avtovaz" ima kapacitete za izradu više od 800.000 vozila godišnje, ali je prodaja njegovih kola pala 44 odsto u prvoj polovini ove godine, u poređenju sa istim lanjskim periodom, prema podacima Udruženja evropskih biznismena u Rusiji.

Autor : Tanjug.rs

Avtovaz osnovao dve ćerke-firme u koje će preći 15 hiljada zaposlenih

Potpredsednik Ruske Federacije Igor Šuvalov je naglasio da neće biti otkaza i da se radi na tome da se stvore nova radna mesta, odnosno da se zaposlenima daju nove mogućnosti za upošljavanje.

Osnovana su dva preduzeća - Avtovaz perspektiva i Reforming centar, a o tome gde će radnici biti upućeni na rad i kakva su to nova radna mesta odlučiće uprava Avtovaza.

Trenutno zaposleni u Avtovazu neće biti upućivani u penziju, niti će im biti predlagano da odu iz preduzeća dok im se kao alternativa ne predloži novo radno mesto.

Avtovaz trenutno upošljava 96 hiljada ljudi, dok bi preduzeće na osnovu odluke rukovodstva iz septembra ove godine do kraja decembra trebalo da napusti oko pet hiljada radnika.

Autor : Beta.rs

Foto : Ladačitanja : 447Komentari