home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki "Dženeral motors" (GM) najavio je da će, uplatom od milijardu dolara u decembru, početi da vraća vladin kredit u iznosu od 6,7 milijardi dolara.

Kompanija je procenila da bi celokupan dug mogla da otplati do 2011. godine - četiri godine pre roka, bez obzira na to što je izgubila više od milijardu i stotinu miliona dolara otkako je izašla iz stečajnog postupka u julu, preneo je Rojters.

GM takođe namerava da otplati dug kanadskoj vladi u iznosu od milijardu i 400 miliona dolara.

Američka administracija je obezbedila vanredne zajmove GM-u i "Krajsleru" da bi sprečila da automobilska industrija, koja se smatra ključnim sektorom američke privrede, doživi kolaps zbog posledica ekonomske krize.

Objavljivanjem rezultata poslovanja u trećem tromesečju GM je u ponedeljak prvi put ponudio javnosti potpunu sliku finansijskog stanja kompanije od kada je izašao iz stečajnog procesa u julu.

Uprava kompanije tvrdi da će početi da otplaćuje 6,7 milijardi dolara vladinih kredita, a prva uplata obaviće se 31. decembra u iznosu od 1,2 milijarde dolara. GM je dužan da vrati kredite do jula 2015. godine, što znači da će morati svakog tromesečja da izdvaja oko milijardu dolara.

Iako se GM ne smatra za javno preduzeće, kompanija je pristala da objavljuje tromesečne rezultate od kada američka administarcija drži 60,8 milijardi dolara akcija u tom nekada najvećem proizvođačju kola na svetu.

Izvršni direktor GM Fric Henderson izjavio je da najnoviji rezultati pokazuje da GM "mora mnogo više da radi" uprkos dostignutim ciljevima o tržišnom udelu i prodaji u periodu posle izlaska i bankrota.

"Novi GM" je od početka godina ukinuo 34.000 radnih mesta, eliminisao 78 milijardi dolara duga i uspeo da poveća zalihe svežeg novca na gotovo 46 milijarde dolara, zahvaljujući vladinim merama za spasavanje kompanije. GM je takođe uspeo da za polovinu smanji zalihe neprodatih vozila.

Uz vladine mere, GM je okončao septembar sa oko 43 milijarde u "kešu", u poređenju sa 14 milijardi dolara u istom lanjskom periodu. Od 2005. godine kompanija je nagomilala gubitak od 88 milijardi dolara.

GM računa na veću prodaju automobila u SAD i u inostranstvu, imajući u vidu procenu da će se domaće tržište oporaviti na oko 11,5 miliona prodatih vozila u 2010. godini, u odnosu na 10,5 miliona ove godine. Na poslovima u Svernoj Americki u trećem tromesečju finansijski manjak je bio 651 miliona dolara.

Rezultati poslovanja GM su popravljeni "bumom" prodaje kola u Kini jer na najvećem tržištu autobila na svetu drži skoro 14 odsto udela, a u Aziji je zarađeno 429 miliona dolara u poslednjem tromesečju.

Ali, to nije bilo dovoljno da se nadomeste gubici od 437 miliona dolara u Evropi, gde GM pokušava da prikupi novac za njegovu filijalu "Opel", pošto je odustao od njene prodaje ovog meseca, iako je o tome već bio postignut načelan dogovor sa kanadsko-ruskim konzorcijumom "Magne" i "Sberbanke." Nemačka vlada je obećala da će za tu transakciju obezbediti 4,5 milijardi evra, pod uslovom da se zadrže svi radnici i ne zatvara nijedan pogon na njenoj teritoriji, ali je od plana odustala posle odluke GM da zadrži "Opel" pod svojim okriljem.

Henderson je kazao da je za program oporavka "Opela" sada potrebno oko tri milijarde evra i izrazio nadu da će veći deo te sume biti obezbeđeno od GM u SAD, mada se ranije računalo na finansijsku podršku evropskih partnera.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Chevrolet

GM ukida do 10.000 radnih mesta u Evropi 

"Dženeral motors" (GM) mogao bi da ukine između 9.000 i 10.000 radnih mesta u okviru restrukturisanja svojih evropskih pogona, izjavio je danas Nik Rajli, privremeni šef evropskih poslova GM-a

Na konferenciji za štampu u Londonu, on je rekao da kompanija mora da smanji proizvodnju u evropskim pogonima za između 20 i 25 procenata, kao deo plana za uštedu 3,3 milijardi evra.

Detalji o tome gde i kada će radna mesta biti ukinuta još se razrađuju, rekao je Rajli. On nije hteo da kaže koliko će sredstava potrebnih za ovaj program obezbediti vlade, a koliko sama kompanija.

"Program bi mogao da uključuje i zatvaranje jednog pogona", rekao je on, dodajući da to još nije "100 odsto odlučeno", preneo je Rojters.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 494Komentari