home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Pressonline.rs

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije još uvek ne znaju kada će početi izdavanje novih registarskih tablica za automobile, iako je njihova zamena trebalo da počne još 6. juna prošle godine.

Prema saznanjima Pressa, u Upravi za upravne poslove MUP-a još uvek se priprema novi pravilnik o registraciji motornih vozila, a ovaj posao neće biti završen do kraja godine.

Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja ima iste registarske tablice kao u vreme SFRJ! Umesto da još prošle godine počnu sa primenom pravilnika o registraciji motornih vozila, koji je donelo Ministarstvo za infrastrukturu, u MUP-u su odlučili da "dorade" posao svojih kolega. Zbog toga već godinu i po dana kasni izdavanje tablica, a u MUP-u nemaju odgovor na pitanje kada će početi zamena registarskih oznaka!

Svi spremni osim MUP-a

Načelnik Saobraćajne policije Stojadin Jovanović kratko je za Press rekao da još uvek ne zna ništa o tablicama, jer to nije u nadležnosti njegove službe.

- Još nemamo nikakve informacije. To radi Uprava za upravne poslove - "prebacio je lopticu" Jovanović na svoje kolege.

Nakon više poziva, u ovoj upravi su nam rekli da ćemo dobiti odgovore, ali da "ne znaju kada"?! Međutim, nezvanično smo uspeli da saznamo da se o novim tablicama još uvek ne razmišlja!

- Još uvek se ne zna kako će izgledati tablice jer je izrada novog pravilnika u toku. Bili smo zauzeti oko biometrijskih pasoša, zbog čega je ceo posao sa novim tablicama usporen - objasnio je naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman.

U Ministarstvu za infrastrukturu juče su nam objasnili da su oni svoj deo posla obavili i da je sada sve na MUP-u Srbije.

- Mi više nemamo veze sa tablicama. Sve potrebne saglasnosti smo dali još prošle godine i ostalo je da oni urade svoj deo posla. Oni prate sve oko toga - rekao nam je Dragan Jovanović, pomoćnik za bezbednost u Ministarstvu infrastrukture.

MUP je već imao kontakte sa jedinim proizvođačem registarskih tablica u Srbiji, firmom AD "Boja" iz Sombora. Direktor ove firme Dragan Kusunić rekao nam je da su spremni za proizvodnju, ali da još uvek nisu dobili narudžbine.

- Mogu vam reći da sada sve konce drži MUP. Mi smo spremni, a za sve druge detalje - kada i koliko, obratite se policiji - rekao nam je Kusunić.

Pored fabrike "Boja", tablice bi trebalo da radi i Zavod za izradu novčanica na Topčideru, ali su nam oni juče objasnili da su osobe nadležne za ovaj posao na službenom putu.

Iduće godine?!

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da će nove tablice početi da se izdaju kada počne primena novog zakona o bezbednosti u saobraćaju. Predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović podsetio je da će zakon početi da se primenjuje 10. decembra, ali i da ne zna kada će početi izdavanje novih tablica.

- Raniji pravilnik donelo je Ministarstvo za infrastrukturu, ali je u međuvremenu sve prešlo u nadležnost MUP-a. Pretpostavljam da sada MUP radi novi pravilnik, pa se zbog toga kasni. Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju donet je još pre tri meseca - kaže Okanović.

On objašnjava da su nove tablice potrebne zbog kontrole saobraćaja, jer sigurnosne kamere na putevima mogu lakše da ih prepoznaju.

- Automatski sistemi video-nadzora moći će lakše da prepoznaju broj na tablicama. Na primer, ako prođete na crveno, sistem automatski prepoznaje tablice i upućuje kaznu na adresu vozača. Tako da neće biti potreban "živ čovek" da to uradi - kaže Okanović.

Kombinacija slova i brojeva

Prema postojećem pravilniku, koji MUP trenutno dorađuje, nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani. Na polju će biti ispisana međunarodna oznaka Srbije - SRB. Na tablici će biti nacrtan crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja. Registarska oznaka biće ispisana i latinicom, ali velikim slovima pored plavog polja. Umesto kombinacije četiri do šest brojeva, kao do sada, registarska oznaka će se sastojati od tri ili četiri cifre i kombinacije slova. U kombinaciju ulaze sva srpska latinična slova, kao i slova W, X i Y. Novost je registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo.

Nove oznake za gradove

Predviđeno je da se uvede i 18 novih oznaka za gradove u Srbiji, pa će ih ukupno biti 59. Oznake će ubuduće imati i Aleksinac (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (VP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).

Autor : R. Ž. Markovićčitanja : 1872Komentari

Ne mogu da se dogovore oko raspodele kolaca na ovom gigantsko-milionskom poslu!

Da se ne vracamo ponovo na pricu kako je predlozeni sistem kreiranja registarskih zona i shodno njim aoznaka totalno debilan i napravljen tako da se potrosi vise para nego sto treba...

Mislim, sta reci kad ce Indjija da ima svoje registarske oznake!?

Poenta je da se oznake na tablicama trebaju kreirati na osnovu matematike i permutacija koje se oslanjaju na ukupan i projektovani broj atomobila regionalno, a ne OPSTIONALNO!

Citava srbija se sa brojem automobila moze podeliti u maksimalno DESET registarskih zona... a ne kao po aktuelnom predlogu da svaka shusa ima tablice za svoju prchiju po, naravno, partijskoj pripadnosti

Autor Nedjo 21 Nov 2009, 10:46

srpska posla

Autor _ 21 Nov 2009, 16:28

ljudi bre - decentralizacija znači upravo to svako selo svoje table !!!

drugi je par rukava što će sve to papreno naplatiti i ponovo ako ikad uđemo u EU !!!

jedino su trebali i BG da izdele na više tabli NBG, Zemun, Dorćol !!!

Autor podela ... 21 Nov 2009, 18:52

Ja mislim da bi mi trebali to sve lepo da batalimo i gotovo.

Autor Slobodan 22 Nov 2009, 00:08

Ma odavde treba "ermigirati" sto pre!!! Ne bi mi bio prvi put!!!!

Autor Aleksandar BG 22 Nov 2009, 03:04

a sto VRNJACKA BANJA nije dobila svoju oznaku kad ima vise stanovnika i vece je mesto od svih navedenih novih gradova
Mislim da nije korektno...
a banja ima preko40000 mestana

Autor marko 20 Jan 2010, 00:02

NEVEROVATNO STVARNO,koliko je sve prepuno problema u ovoj nesrecnoj zenlji,jel treba da se podsecamo da su sve drzave bivse SFRJ u roku od dva meseca sva obelezja drzave promenili,ukljucujuci i himnu i grb,a nama je trebalo 6 godina da imamo novu himnu,tako je i sa tablicama,jednostavno,to nikog ne interesuje,ponajmanje Dacica,ili on hoce cirilicu,a ako hoce to onda je bolje i da ostanu ove iz SFRJ...Ja i dalje ne razumem takav javasluk oko tablica,inace da znate da u toj novoj saobracajnoj ne bi trebalo da ima broja motora jer to i inace nema ni u jednoj zemlji Evrope,jedino ovde,mozda je to problem za Dacica ko zna !?
Fabrika u Somboru pravi i izvozi tablice za Nemacko trziste !

Autor John 01 Mar 2010, 22:56