home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nadzorni odbor "Folksvagena" (VW), najvećeg evropskog proizvođača automobila, potpisao je nacrt ugovora o preuzimanju "Poršea" u etapama.

Nadzorni odbor "Folksvagena" je odobrio ugovore o primeni opšteg sporazuma sa "Poršeom", objavila je danas kompanija na sajtu, navodeći da se time utvrđuju organizacione i strukturne obaveze upravljanja kompanijom, kao i zakonski detalji spajanja dve firme, prenela je agencija Blumberg.

Odobravanje dokumenta o udruživanju omogućiće "Folksvagenu" da u fazama nastavi kupovinu "Porešeovog" odeljenja za izradu automobila.

"Folksvagen" je sredinom oktobra objavio je da će platiti 3,9 milijardi evra (5,8 milijardi dolara) za 49,9 procenata akcija u "Poršeovoj" filijali do kraja ove godine, u prvoj etapi udruživanja koje bi trebalo da se okonča 2011. godine.

"Poršeov" nadzorni odbor planira da se uskoro sastane sa predstavnicima "Folksvagena", kako bi se odobrili ugovori, izjavio je portparol kompanije Albreht Balmer.

Ratifikacija ugovora omogućiće direktoru "Folksvagena" Martinu Vinterkornu da rukovodi holding kompanijom "Porše", a direktoru finasija VW da postane član odbora direktora.

Vinterkorn je planirao da "Folksvagen" pretekne japansku "Tojotu" na mestu najvećeg proizvođača kola na svetu i da zauzme lidersku poziciju među autokompanijama u isporukama i profitu do 2018. godine.

"Porše" će spajanjem postati deseta robna marka "Folksvagena", pod čijim okriljem takođe posluju "Audi", veliki proizvođac luksuznih kola, kao i kompanija za izradu sporskih limuzima "Lamborgini" i britanski "Bentli."

"Folksvagen" i "Porše" postigli su u avgustu dogovor o udruživanju, čime su okončcani višegodišnji pregovori.

U taj posao uključen je i investicioni fond Katara, koji je kupio 10 procenata glasačkih prava u "Poršeu" i moći će da poseduje do 17 procenata kompanije.

Najnoviji sporazum sa "Folksvagenom" postignut je kad je dug "Poršea" gotovo utrostručen, na više od 10 milijardi evra za šest meseci, nakon što je kompanija uzela kredit, ali nije uspela da preuzme upravo VW. "Porše" drži 53 odsto zajedničkih akcija VW, kojima se obezbeđuju glasačka prava.

"Proces koji će se obaviti u više faza kulminiraće konačnim udružovanjem "Folksvagena" i 'Poršea' tokom 2011. godine," navedeno je u saopštenju "Folksvagena." Sledaća važna etapa biće 49,9 procentno učešeće VW u "Poršeu" koje je planirano da se realizuje do kraja ove godine.

"Folksvagen" će zatražiti od akcionara 3. decembra da odobre prodaju akcija s pravom prvenstva, kako bi se finansijski pomogla kupovina "Poršea."

Sredinom maja ove godine "Folksvagen" je prekinuo pregovore s 'Poršeom' o udruživanju, naglašavajući da akcionari nisu spremni za taj poduhvat.

Analitičari procenjuju da je razlog zastoja pregovora nerešeni dug od devet milijardi evra s kojim se suočava "Porše" i da je smanjenje zaduženja jedan od glavnih uslova za početak procesa spajanja. Predstavnik "Folksvagena" je tada izjavio da njegova kompanija neće pomagati  "rešavanje" dugova "Poršea" i da taj posao mora da obavi sama kompanija.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 687Komentari