home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prema poslednjoj ADAC statistici kvarova za prethodnu, 2008. godinu, nemački proizvođači automobila prednjače po kvalitetu svojih proizvoda. Nemačka premijum trojka - Audi, BMW i Mercedes nalaze se na prvim mestima po pouzdanosti kada su putnički automobili u pitanju. Izuzetak je klasa srednjih mini-vanova, gde prednjači Citroen svojim modelom Xsara/C4 Picasso.

Pažljivim proučavanjem stope kvarova (izražene kao broj kvarova na 1.000 vozila određenog tipa i godišta), uočava se da je došlo do neznatnog pada kod japanskih proizvođača, dok je francuski Renault pokazao izrazit napredak u kvalitetu od 2006., a pogotovo 2007. godine.

Situacija po klasama je posebno zanimljiva. U klasi superminija na prvom mestu se nalazi Audi A2, a u stopu ga prate Toyota Aygo i Fiat Panda. U C segmentu na vodećem mestu nalazi se Audi A3, potom Mercedes B i A klase. Najlošiji rezultat u ovom segmentu ima Peugeot 307, dok je Honda Civic tek za nijansu bolja, što je svakako iznenađenje. U srednjoj klasi tron je ovog puta pripao Mercedesu C klase, a drugo i treće mesto pripada Audiju A4 i BMW-u serije tri. Neslavno poslednje mesto zauzima Ford Mondeo.

U visokoj klasi Audi A6 diktira tempo, a "na braniku" su mu BMW-ova petica i E klasa proizvođača iz Štutgarta.

Izuzetno popularna SUV klasa na našim prostorima ima svog najkvalitetnijeg predstavnika u BMW-u X3, koji slede Mercedes ML i VW Touareg. U klasi sportstkih automobila i kabrioleta tron pripada BMW-u trojci kabrio/kupe, drugi je Mercedes SLK, dok je bronzanu medalju osvojio VW Eos.

U segmentu minivanova Citroen svojim modelom Xsara/ C4 Picasso odbranio je ugled francuske autoindustrije, a prate ga VW Touran i Opel Meriva. Kada su u pitanju veliki minivanovi, zlatnu medalju osvojio je VW Sharan, srebrnu VW Transporter, dok je bronza pripala Mercedesu V klase.

Detaljan prikaz stope kvarova po modelima i godištima nalazi se u sledećim tabelama.

Izvor : Netauto.rsčitanja : 1509Komentari

Steta sto ADAC lista poslednjih godina nije vise merodavna, otkada svaka zvucnija marka automobila ima svoju BESPLATNU 24/7 podrsku na putu u toku trajanja garancije!!!
Najmerodavniji podataka bi bila databaza servisa svakog od proizvodjaca, a to cemo videti NIKAD!
Ako zelite realniji uvid u pravo stanje, gledajte nezavisna anketiranja J&D Powers ltd. koliko su vozaci i cime zadovoljni na svojim automobilima.

Autor lok 23 Nov 2009, 18:43

Stvarno je šteta što ova ADAC istraživanja pomalo vređaju intenigenciju...

Autor blitzman 23 Nov 2009, 19:00

Ne mogu sva tri brenda da se nalaze na prvim mestima,valjda samo jedan je prvi.

Autor milan 23 Nov 2009, 21:03

Odjednom su Japanci zaboravili kako se proizvode automobili, a Nemcima je dosao E.T. i prodao im je tajnu kvaliteta!!!

Autor Sale 23 Nov 2009, 21:54

SvakI CigA SvogA KonjA HvalI

Autor MiLiSaV 23 Nov 2009, 22:54

valjda mogu da se nadju na prvim mestima kada postoji vise razlicitih klasa, pogledaj tabelu pa ce biti jasno.

Autor dejan 27 Nov 2009, 14:47