home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Politika.rs

„Fijat” ne može da sačuva sva italijanska postrojenja, jasna je poruka odgovornog direktora torinske automobilske kuće, Serđa Markjonea uoči sastanka sa ministarkom za obrazovanje Marijom Stelom Đelmini u „Fijatovom” Centru za istraživanje.

Prvi čovek „Fijata” nije obelodanio jasnu listu fabrika koje će morati da budu zatvorene u Italiji, ali je svima jasno da se aludiralo na najjužnije postrojenje – Termini Imereze na Siciliji. „Šest italijanskih postrojenja proizvode isto koliko i jedna fabrika u Brazilu. Tu nema nikakve industrijske logike, odražava se slika koja više ne postoji”, zaključio je Markjone.

Na samo sedam dana od susreta sa italijanskim ministrom za industrijski razvoj Klaudiom Skajolom, predviđenim za 1. decembar, kao i pred sastanak sa sindikatima 20. decembra, Markjone je već sasvim otvoreno predstavio svoj stav. Kako prenose italijanski mediji, Skajola će vrlo teško uspeti da nagovori odgovornog direktora torinske kuće da promeni mišljenje.

Povodom tenzija u vezi sa postrojenjem Termini Imereze, Markjone je potvrdio da je „’Fijat’ spreman da sarađuje sa vladom i sa svima kako bi se pronašla najinteligentnija solucija, ali gledajmo da se ne zavaravamo. Razumem poziciju radnika, spreman sam da sa svima sarađujem, ali neophodno je gledati na industrijsku realnost... ’Fijat’ proizvodi automobile, kamione, traktore. Ipak, industrijska politika Italije je kompetencija vlade i ’Fijat’ za istu ne može da bude odgovoran. Ne želim nikome da pretim, samo sam spreman da predstavim našu prognozu razvoja tržišta. Ostaje na drugima da veruju ili ne”, zaključio je Markjone.

Prethodnih nedelja sindikati širom Italije uputili su oštre kritike torinskoj automobilskoj kući da planira zatvaranje italijanskih postrojenja uprkos materijalnoj pomoći koja je pružena „Fijatu”:

„Nije istina da smo primili 500 miliona evra za ugovor programa 2008. u vezi sa postrojenjem Termini Imereze. Nismo dobili niti jedan evro ni od koga. Radi se o izboru industrijske politike koji mora da donese vlada premijera Berluskonija. Oni su ti koji moraju da odluče. ’Fijat’ će se ponašati u skladu sa odlukama koje budu donete”, odgovara Markjone na kritike.

I dok se odnosi između predstavnika „Fijata” i sindikata svakim danom sve više zaoštravaju, preteće poruke dopiru sa svih strana. Radnici fabrike „Alfa Romeo” iz Arezeja (kraj Milana) okupirali su tako auditorijum gde je predstavljen program internacionalnog sajma EXPO koji će se održati u Milanu 2015. u znak protesta protiv odluke da 232. radnika iz pomenute fabrike bude premešteno za Torino.

Po mišljenju predstavnika najvažnijih sindikata u Italiji, Markjoneov „italijanski san” je nekompatibilan sa njegovom poslednjom porukom upućenom na račun italijanskih postrojenja. Početkom godine odgovorni direktor „Fijata” izjavio je da je neophodno proizvoditi šest miliona automobila godišnje kako bi se opstalo na svetskoj automobilskoj sceni: za ostvarenje ovakvog plana Markjoneu je bila neophodna alijansa (do sada vrlo uspešna) sa „Krajslerom”.

„Danas postoji rizik da se deo proizvodnje prebaci u Brazil, Poljsku i Srbiju: kako je onda moguće proizvoditi šest miliona automobila godišnje zajedno sa ’Krajslerom’ i nakon toga najaviti zatvaranje postrojenja u Italiji. Ove dve stvari nisu kompatibilne jedna sa drugom”, izjavio je sekretar italijanskog sindikata Uilm (Italijanska unija metalurških radnika) Antonio Regaci.

Oštre poruke stižu i od strane Enca Mazinija, nacionalnog koordinatora sindikata Fion (Federacija metalurških radnika) Cgil (Generalna italijanska konfederacija za rad):

„Uradićemo sve kako bismo promenili ’Fijatov’ stav: zatvaranje italijanskih fabrika predstavljalo bi pravu katastrofu. ’Fijat’ se sprema da kompletno reorganizuje svoju strukturu da bi jedan deo proizvodnje prebacio u inostranstvo. „Bićemo spremni na svaku neophodnu akciju kako bismo odbranili interes radnika i fabrika grupe ’Fijat’”, poruka je Đovanija Čentrelea, nacionalnog sekretara sindikata UGL (Generalne unije za rad).

Planovi torinske automobilske kuće još uvek nisu poznati: do kraja godine ipak će morati da se odluči o konkretnoj budućnosti svih „Fijatovih” postrojenja u Italiji, ali i u inostranstvu.

Markjone je do sada više puta naglasio samo jednu izvesnu činjenicu: „Fijat” i „Krajsler” su dovoljni jedan drugom: nema potrebe za novim alijansama.

Autor : Marina Lalovićčitanja : 655Komentari