home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Ruski proizvođač automobila Avtovaz i francuski Reno potpisali su sporazum po kome će Reno u Avtovaz investirati tehnologiju i opremu vrednu 240 miliona evra.

Sporazum su potpisali predstavnici Renoa i glavnih ruskih akcionara u Avtovazu. Prema tom sporazumu ruska država "će povećati svoju podršku Avtovazu za 25 do 75 milijardi rubalja (1,67 milijardi evra)" da bi joj pomogla da vrati bankarske dugove i pokrije kratkoročne potrebe za novcem.    

Sa svoje strane Reno će preneti tehnologiju, mašine, opremu i znanje za proizvodnju novih vozila u vrednosti od 240 miliona evra.

Francuski proizvođač ima udeo od 25 odsto u Avtovazu, kupljen za jednu milijardu dolara u februaru 2008. godine. Drugi glavni akcionari ruskog proizvođača automobila su ruska banka Troika Dialog (24,8 odsto) i ruski javni holding Rosteknologij (25,1 odsto).

Dug Avtovaza, koji ima oko sto hiljada zaposlenih, početkom oktobra iznosio je 62 milijardi rubalja (1,4 milijardi evra). Početkom novembra je saopšteno da je ruskoj firmi potrebno 1,2 milijardi evra da pokrije dug i obezbedi sopstveni razvoj.

Autor : Beta.rs

Foto : Lada čitanja : 1087Komentari

Majko mila, pa ovi su gori nego Zastava. Prevelik dug koji ce samo ekstremno kvalitetan i jeftin model moci da "vrati".

Mozda to i nije lose za nase kupce kojima u vecini tako nesto treba mada i ostatak sveta nije imun na dobar odnos cena-kvalitet.

Autor ChedomirADELAIDE 28 Nov 2009, 23:29

Mi se odrekli Zastave, rusi ne daju Ladu, rumuni nisu dali Daciu, cesi Skodu,... (da ne nabrajam). Pitam se zasto?
Na slici je projekt C, nosi Ladin auto. Ne znam kad ce poceti proizvodnja, ali je atraktivan i znajuci Ladu, bice jeftin a kvalitetan. Mislim da ce im pokriti troskove, ali im fali marketing i medijska paznja.

Autor Nikola 29 Nov 2009, 18:18

Kako to Rumuni nisu dali Daciu kad je ona u vlasnistvu Renaulta,a kako Cesi Skodu kada je ona Volkswagenova?Nisam razumeo sta si hteo da kazes.

Autor milan 29 Nov 2009, 22:10

Pa svi su oni promijenili vlasnika i nastavili proizvoditi automobile pod istim imenom,a Zastava je promijenila ime i maltene nestala jer proizvodi samo FIAT.

Autor Marin 30 Nov 2009, 00:44

Hvala na dopuni odgovora Marine. Upravo sam to hteo da kazem - promenili su vlasnika ali ne ime... Zar se sve treba nacrtati da bi se razumelo?

Autor Nikola 06 Dec 2009, 03:14