home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Brazilska filijala evropskog auto-giganta "Folksvagen" (VW) objavila je da će od 2010. do 2014. godine investirati 3,5 milijardi dolara u razvoj novih proizvoda i u povećanje vlastitog kapitala na brazilskom tržistu, koje je u usponu.

Ulaganja će biti iskorišćena za održavanje uzlaznog puta stope rasta VW-a u Brazilu u narednim godinama, saopštila je kompanija, naglašavajući da će investicije biti usmerene pre svega na  povećanje proizvodnih kapaciteta u zemlju koja je na petom mestu u svetu po prodaji vozila.

VW je drugi po veličini inostrani proizvodjač vozila u Brazilu, iza italijanskog "Fijata", ali ispred američkih firmi "Dženeral motors" (GM) i "Ford", podsetila je agencija Blumberg.

"Ove godine ćemo ostvariti visoku stopu rasta u Brazilu", kazao je izvršni direktor "Folksvagenove" brazilske filijale Tomas Šmal i dodao da je cilj da se svake godine prodaje milion vozila do 2014., čemu će doprineti i najnovija ulaganja.

Šmal je novinarima u Sao Paolu rekao da će brazilskom tržištu biti ponudjeno 28 novih proizvoda do kraja 2010. godine.

VW u ovom poduhvati sledi američki "Ford", koji je minule sedmice objavio plan za investiranje 2,3 milijarde dolara u Brazilu u narednih pet godina.

Velike svetske auto-kuće ulažu mnogo novca u širenje kapaciteta u južnoameričkoj zemlji, u kojoj će ove godine biti prodato tri miliona vozila.

Prodaja novih automobila, kamiona i autobusa porasla je na 2,6 miliona u prva tri kvartala ove godine, što je 6,1 odsto više nego u istom periodu 2008, prema podacima Udruženja brazilskih proizvodjača automobila (Anfave), koje procenjuje da će autokompanije uložiti 18,1 milijardi dolara u četiri godine do 2012. u povećanje kapaciteta za  proizvodnju do šest miliona vozila.

Špal očekuje da će potražnja za vozilima u Brazilu porasti izmedju tri i šest odsto naredne godine, a da će prodaja VW-a skočiti više od osam procenata.

Brazilska vada je smanjila poreze na vozila u decembru 2008, nakon što je prodaja pala 30 odsto u novembru, a "Fijat", GM i "Ford" najavili kresanje proizvodnje. Ove sedmice brazilsko ministarstvo finansija je produžilo odluku o manjem porezu do juna, kako bi podstakla prodaju automobila i kamiona koji troše manje goriva.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Volkswagen



čitanja : 695



Komentari