home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prodaja novih automobila u Francuskoj premašila je 210.000 komada u novembru, što je za gotovo 50 procenata više nego u istom lanjskom mesecu, objavilo je udruženje francuskih proizvođača automobila (CCFA).

Sa 216.000 automobila prodatih u novembru, francusko tržište automobila poraslo je 48,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, nakon što je prodaja u septembru povećana 14,1 odsto i 20,1 procenata u oktobru, prenele su agencije.

Francuske robne marke zabeležile su prošlog meseca skok prodaje od 54 odsto na godišnjem nivou, među kojima su isporuke "Sitroena" porasle za čak 65,5 odsto, na 70.768 jedinica, a "Renoa" za 40 odsto, na oko 50.000 komada. Inostrane robne marke su takođe dobro prošle na francuskom tržištu - njihova prodaja porasla je 41,9 odsto, a sama "Dačija" je zabeležila rast isporuka od 90,4 odsto.

U poslednjih 11 meseci prodaja automobila u Francuskoj porasla je 9,8 odsto u poređenju sa periodom januar-novembar 2008, s više od 2,04 miliona registrovanih novih automobila.

Analitičari procenjuju da je rast prodaje izazvan najavom vlade u Parizu da će iduće godine obustaviti program prodaje po sistemu "staro za novo" i povoljnu kupovinu ekološki prilagođenih kola i da kupci žure da do Nove godine iskoriste povoljne mogućnosti nabavke četvorotočkaša. Ako izostanu stimulativne mere francuske vlade, iduće godine bi mogao da se očekuje pad tražnje automobila od 10 odsto, procenjuju stručnjaci.  

Autor : Tanjug.rs

Foto : Citroenčitanja : 659Komentari