home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Novi predsednik evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM) Nik Rajli kaže da se još nada da će nemačka vlada finansijski pomoći oporavak Opela.

On je dodao da i u slučaju da izostane podrška Berlina "to neće značiti da će doći i do većeg broja otkaza u toj zemlji".

Rajli kaže da je za rešavanje problema i za stabilizaciju kompanije potrebno 3,3 milijarde evra, ali da se ta suma neće moći obezbediti samo iz fondova američke firme. "Postoji uverenje da GM ima dovoljno novca u SAD koji može da troši u Evropi", kazao je Rajli i naglasio da "to nije slučaj".

On je to kazao posle kritike koju je na račun GM-a uputio nemački ministra privrede Rajner Bruderle u petak, kada je rekao da američka kompanija želi da izdvoji svega 20 dosto vlastitog novca u troškove restruturisanja Opela.

Prethodno, GM je šokirao evropske vlade i zaposlene kada je prošlog meseca iznenada otkazao planiranu prodaju većinskog paketa akcija Opela kanadskom konzorcijumu Magna i ruskoj Sberbanki.

Nemačka vlada, koja je podržavala taj dogovor, sada odbija da ponudi GM-u isti sumu novca koju je obećala Magni (oko 4,5 milijardi dolara) i za sada ništa ne želi da nudi.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opelčitanja : 706Komentari