home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Stručnjaci predviđaju da će sistem kombinovanja negativnih poena, novčanih i zatvorskih kazni doprineti povećanju discipline vozača i manjim materijalnim štetama.

Maksimalan broj negativnih poena je 18 posle čega vozač privremeno gubi dozvolu. Da bi je ponovo dobio moraće da sačeka tri meseca i u međuvremenu: plati sve novčane kazne za učinjene prekršaje, obavi lekarski pregled, odsluša predavanja i položi ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja.

Prekršaji i bodovi

1 bod: nekorišćenje migavca, nepropisno parkiranje, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa.

2 boda: nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnja sa probnim dozvolama između 23 i pet časova, vožnja pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru.

3 boda: nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada ona ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje i korišćenje antiradar uređaja, nepropuštanje vozila iz suprotnog smera kod levog skretanja, vožnja u stanju umerene alkoholisanosti.

4 boda: neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, vožnja u naselju brzinom koja je od 21 do 50 kilometara na sat veća od dozvoljene, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu.

5 bodova: upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, neispravni pneumatici i uređaji za upravljanje, vožnja sa pšrobnom dozvolom bez prisustva iskusnijeg vozača koji bar pet godina ima vozačku dozvolu za tu kategoriju vozila.

6 bodova: preticanje i obilaženje s desne strane, vožnja deteta mlađeg od 12 godina i pijane ili drogirane osobe na prednjem sedištu, vožnja pod dejstvom alkohola za srednju alkoholisanost, prolazak kroz crveno i žuto svetlo.

7 bodova: vožnja brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje.

8 bodova: vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje ako se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja.

10 bodova: vožnja u stanju teške alkoholisanosti, konzumiranje alkohola ili narkotika za vreme uviđaja.

12 bodova: vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti.

14 bodova: vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više od dva promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetala, vožnja za vreme isključenja iz saobraćaja zbog alkohola i droge.

15 bodova: nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune alkoholisanosti i opijenosti drogom.

16 bodova: prekršaji za koje se inače dobija 14 kaznenih poena ako je izazvana saobraćajna nesreća.

17 bodova: saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje.

Novčane kazne

se više neće naplaćivati na licu mesta. Zakonom je predviđeno da policajac prekršiocu daje nalog koji mora da se plati u roku od osam dana, u suprotnom vozač dobija poziv od sudije.

Na taj način će se plaćati kazne od 3.000 do 5.000 dinara, kojih ima najviše: teklefoniranje tokom vožnje, neomogućavanje autobusu ili tramvaju koji kreće sa stajališta da se uključi u saobraćaj, nevezivanje pojasa, naglo naglo usporavanje...

Ostale novčane kazne, od 15.000 do 30.000 dinara, određivaće sudija za prekršaje. Prvo će policija, kao i dosada, napraviti zapisnik sa konstatovanim činjenicama o prekršaju sa zahtevom za prekršajni postupak koji ćebiti proslešne sudiji za prekršaje.

Izvor : mondo.rs

Vezani tekst

Novi Zakon o saobraćaju: download - pdf i .docčitanja : 3814Komentari

svaka cast, bilo je vreme! samo jos obezbedite da neko to i sprovede onako kako treba...

Autor Lockheed 08 Dec 2009, 19:26

uvek u saobraćajnoj nosite 20 evrića

Autor gagiNBG 08 Dec 2009, 19:45

Onda ce u mom gradu biti puuuno bodova!

Autor milan 08 Dec 2009, 20:54

Do sada je vazilo pravilo "pisi pojas" ili cast od 1000 din. Sada ce i tarifa biti veca :)

Autor Johny 08 Dec 2009, 22:07

ma daj ovo nije fer ok je za tel, drogu , alokohol, ne propustanje vozaca, ali bre ja volim da se trkam i ima da se trkam kolima a kome se nesvidja nek me poljubi u guzu :D hehheheh

olupao bih ti ja "auspuh" o glavu za to trkanje!

Autor cooler 08 Dec 2009, 22:11

mogu odmah da se nadam dvocifrenoj brojci vozeci potpuno normalno.... Ko ce ih sad zaustaviti, jaoj...

Autor dmc 08 Dec 2009, 22:30

OK, ali pod uslovom da vazi za sve.

Autor Dejan 08 Dec 2009, 22:56

Novi zakon je generalno doneo samo jednu stvar. Prekrsaj se od sada nece placati crvenom (1000din) u saobracajnoj, nego plavom (5000din). Vec vidim kolike ce promene to doneti u saobracaju.

Autor Slobodan 08 Dec 2009, 23:47

uredu je neka se sprovodi zakon i treba ali dali ima onih koji ce to da urade po zakonu ili kako je ko iz kog mesta ili dali je nekom nesto zgresio pa stani sada cu da ti pisem prijavu

Autor nesaziks 09 Dec 2009, 21:15

hahahahah a sta ce sa dvotockasima da rade............nista hahahahaha

Autor guster 09 Dec 2009, 23:16