home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Preuzeto sa : Politika.rs

U Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca počela probna proizvodnja registarskih oznaka.

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca (ZIN) u Topčideru počeo je probnu proizvodnju novih registarskih tablica po evropskim standardima. Nove tablice će na levoj polovini imati plavo polje sa slovnom oznakom države „SRB”, a registarski broj putničkih vozila činiće dvoslovno latinično obeležje područja, tri cifre i još dva slova. Razdvajaće ih grb Srbije sa četiri ocila ispod kog se nalazi ćirilična oznaka područja, a umesto dosadašnjeg formata od 420 puta 120 milimetara, nove oznake za putničke automobile proizvodiće se u dimenzijama 520 puta 110 milimetara.

Pravni uslovi za proizvodnju novih registarskih oznaka ispuniće se primenom novog zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS). Očekuje se da posle toga MUP izda nalog za zamenu registarskih tablica za motorna i priključna vozila. To će biti regulisano pravilnikom o registraciji, a novina je da će tablice raditi Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije. Nezvanično, nove tablice bi, kako se očekuje, trebalo da se nađu na branicima srpskih četvorotočkaša za otprilike šest meseci.

Iako su nove „lične karte četvorotočkaša” najavljivane za početak 2009. godine, a zatim dvaput prolongirane do septembra, odnosno do stupanja na snagu novog ZOBS-a, nalog MUP-a za zamenu tablica sačekaće još neko vreme dok se ne ispune „tehnički i drugi uslovi” za početak izdavanja. Kada u ministarstvu konačno izdaju pomenuti nalog, vlasnici vozila neće morati da se bave drugim procedurama, a na šalteru lokalne policijske stanice preuzimaće bitno redizajnirane i znatno kvalitetnije izrađene aluminijumske pločice koje su njihovom ljubimcu potrebne kako bi izašao na drum.

Ljubiša Vuletić, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, ističe da ova ustanova spremno očekuje odluku MUP-a, a o njegovim rečima najbolje svedoči nova oprema za proizvodnju tablica postavljena u zasebnom pogonu na Topčideru, u čijem se magacinu već nalazi potrebni repromaterijal i uspešno proizveden probni kontingent oznaka.

– Nove tablice standardizovane su sa svim evropskim propisima, poseduju međunarodni ISO 7591 sertifikat i po formi odgovaraju svim modelima vozila, bilo da su u pitanju motocikli, automobili, džipovi ili prikolice – istakao je Vuletić.

U opticaju će se, prema rečima Ivana Drecuna, pomoćnika generalnog direktora ZIN-a, naći još 34 vrste tablica koje kombinuju različite boje i dimenzije.

–One će biti izdavane u zavisnosti od funkcije i tipa vozila na čijim će se branicima nalaziti: putničkim, policijskim, diplomatskim, vangabaritnim, vozilima stranih predstavništava, trgovina i dopisništava, odnosno privremeno registrovanim vozilima – objasnio je Drecun.

Najveći „napredak” nove tablice donose u oblasti sigurnosti od krivotvorenja. Posebna folija koju za zavod proizvodi fabrika „3M” u sebi sadrži hologram sa grbom države, odnosno trodimenzionalno vlakno koje se prelama u zavisnosti od ugla gledanja.

– Odsjaj sigurnosnog grba vidljiv je na četiri metra od vozila dok se trodimenzionalni talasi ocrtavaju na udaljenosti do deset metara. Aluminijumske ploče izrađuju se u somborskoj fabrici „Boja” gde se na njih lepi reflektujuća folija i laserom utiskuje serijski broj u samom uglu tablice. On će omogućiti da tablica postane „lični dokument” automobila.

Autor : Marko Luković

Foto : D. Jevremovićčitanja : 4327Komentari

6 po 6 i na kraju cemo da ih dobijemo kad budemo usli u EU!!!!! A do tada zivela Srbija!!!!

Autor Aleksandar BG 11 Dec 2009, 08:33

Tablice su ruzne do bola.

Autor Dragan 11 Dec 2009, 14:46

Ruzne ili lepe,svejedno je kad ih necemo dobiti u dogledno vreme,a mozda ni tada. Ma ne...za 6 meseci, pa jos za 6 meseci,pa jos 6,pa jos 6 pa jos 66 ,pa jos 666....bagra...

Autor srpska tablica 17 Dec 2009, 23:04

Ovo samo u zemlji Srbiji ima... Ćetvrta godina kako smo samostalni a i dalje furamo ovo ex YU shit... koje je prevazidjeno još pre sto godina... Dačiću svaka čast, ali da laže, LAŽE... Još 2008 je rekao da će početkom 2009... JOJ SRBENDE PUSTE....

Autor Vlada Kosan 06 Jan 2010, 18:15

E mi idemo u evropu,pa bre ludi Srbi,vasa pametna vlast napravila nove Evropske tablice a nema plavog kruga sa zvezdicama,dok nas prime(AKO)taman ce isteci vaznost-7godina,ne daj boze da se ne dogodi eto opet novih ruznih tablica,saobracajna opet ima broj motora koji je evropa izbacila kao rezervni deo.Pa dokle ce te da nas j....e lesinari Srpskog roda,sve mi se cini da ce ovde da radi NARODNA RUKOTVORINA........

Autor bundzija na dahije 06 Jan 2011, 18:49

Narode moj zaboravih da ti pozelim spas i brzi oporavak od ove nezdrave demokratske boje,koja ce izgleda,gle vraga i na tablice neke doci ko je kriv ludim Italijanima i ludim Nemcima sto su im tablice i saobracajne iste vec 40godina(kako ih ne uskladise sa EU)?I race tata Boris sinu Mladjanu,vezi oci i vooozzziiiiiiii Miskoooooo...

Autor bundzija na dahije 06 Jan 2011, 19:03

Eto stalno nesto zaboravim izludese nas ovi,na plavom delu desna strana procitah utisnuto SRB a ja mislio da ce po Evropski da stave SER-skraceno od Serbia,sto nam najbolje odslikava vezu naroda i vlasti........izvinite odoh ja,ko izadje zadnji neka upali svetlo?

Autor bundzija na dahije 06 Jan 2011, 19:33

Mnogo se izvinjavam,eto ocitog dokaza da sam poludeo,leva,leva,leva,strana tablice.....eehhhhh narode moj....

Autor bundzija na dahije 06 Jan 2011, 19:36

@ bundžija
A parking ne može da se plati sms-om ako u na novim tablicama imaš Č, Ć, Š i Ž
Odma ti uzvrate porukom
Nepravilan format poruke

Autor Dejan L 06 Jan 2011, 19:45