home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Veliki broj beogradskih vozača kao da ne mari za početak primene znatno strožeg zakona o bezbednosti saobraćaja, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicevima na gradskim ulicama, prenela je gradska uprava.

Vožnja „žutim trakama”, korišćenje mobilnih telefona, nevezivanje sigurnosnog pojasa, prelazak preko pune linije ili na „crveno”, kao i vožnja neprilagođenom brzinom - samo su neki od prekršaja koje je zabeležio reporter Beoinfa.

Prvi „test” obavljen je u popodnevnom špicu u Bulevaru despota Stefana, bivšoj ulici 29. novembra.

Iako je u ovom bulevaru desna traka rezervisana za vozila javnog gradskog prevoza, uz jasno postavljene table sa informacijom i obeleženu signalizaciju, kada je gužva vozači ne prezaju da se uvuku između autobusa i taksi vozila kako bi što pre stigli do cilja.

Neretka je i pojava da na skretanju iz ove u Takovsku ulicu vozači preko pune linije obilaze autobuse, ugrožavajući i pešake na prelazu i vozila koja dolaze iz suprotnog pravca.

Bilans ovog „testa” jeste sledeći u periodu od 16.15 do 16.45 čak 72 automobila koristilo je u kraćem ili dužem periodu ‑ žutu traku.

Ako se uzme u obzir da u proseku na svake dve sekunde prođe jedan automobil, bezmalo svaki deseti vozač prekršio je ovo saobraćajno pravilo. U pola sata pet vozača iskoristilo je „žutu traku” i za zaustavljanje, pa iako ono nije dugo trajalo, kolona se začas napravila.

Najdrastičniji primer učinio je jedan vozač koji je čekao „zeleno svetlo” uporedo sa autobusom, da bi po kretanju presekao put vozaču javnog gradskog prevoza ulazeći u „žutu traku”, zbog čega je on bio prinuđen da naglo koči. Vozač autobusa nije se čak ni oglasio sirenom, verovatno već naviknut na ovakvu bahatost.

Pešaci uglavnom na isti način komentarišu osionost vozača automobila u ovom delu grada.

„Bez saobraćajne policije ništa ne može da se dovede u red, Treba postaviti saobraćajca na svakih dvadesetak metara ili bar pored svake od ovih tabli, na kojima jasno piše da se ulazi u zonu žutih traka u vremenskom periodu od 7 do 9 i 14 do 18 časova.”

„Bilo bi bolje da policija ima mogućnost da ih isključi iz saobraćaja, pa da na pola sata ohlade usijane glave” - samo su neki od komentara građana na autobuskim stajalištima.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1121Komentari

Beograd je za taljige a ne za automobile!
Grad jednostavno nije predvidjen za toliki broj automobila po ulicama i gotovo.
Najzad, nedostaju nam mostovi i to barem jos tri mosta.

Ovaj sto se gradi, jos jedna gazela kojom bi se prolazilo iz nemanjine pravo kroz stanicu pa preko reke i jedan most iz zemuna preko dunava, prako do Borce, pa za Pancevo.

Ovako, ko iz Zemuna ili NBGD zeli za Pancevo ili Borcu, Padinsku skelu, mora da ide preko malog mokrog luga (karikiram, tj. preko Bul. Despota Stefana i time jezivo zakrcuje saobracaj na dva mosta, umesto da opusteno predje preko tog jednog zemunskog, nepostojeceg!

Ali srbi obnavljaju skoplje, crnu goru, umesto da grade sebi gl. grad...

Autor Pera 14 Dec 2009, 14:32

A što baš mora samo glavni grad, samo li je Beograd Srbija?
Eto vidiš, to je pogrešan pristup uopšte.
,,srbi obnavljaju skoplje, crnu goru, umesto da grade sebi gl. grad..."
Srbi obnavljaju SRBIJU a ne samo glavni grad, Beograd je za neke delove Srbije grad iz snova.

Autor SuperYuri 14 Dec 2009, 14:41

Srbi kradu, pa u budzetu uvek ima manjkova, preko milijardu evra je "nestalo" u poslednjih nekoliko godina... Taman za most/metro ili sta vec... A oni sto kradu, voze se pod policijskom pratnjom, pa i ne osecaju guzvu- tako da je sve na svom mestu, sto se njih tice...

Autor Mikelangelo 14 Dec 2009, 14:41

Treba postaviti kamere na rizicnim delovima pa kad pocnu da stizu prijave kod sudija bice veselo. Kad ne moze da saceka u saobracaju, strpljivo ce cekati u cekaonici suda i to o svom trosku.

Autor ChedomirADELAIDE 15 Dec 2009, 00:40

Doći će sve to na svoje mesto,kad počnu da stižu prijave na kućnu adresu.Ako se ovaj zakon bude primenjivao u praksi onako kako je zamišljen,vrlo brzo će se promeniti dosadašnje navike.Udar po džepu i kazneni poeni su se svuda pokazali kao idealna kombinacija.
Svi koje ja poznajem pale farove i vezuju se poslednjih dana,kupili su potrebnu opremu a mnogi i hensfri uređaje.
Sada je sve na efikasnoj primeni zakona.

Autor Lazar 15 Dec 2009, 14:14

udar po dzepu je dobar kad imas u dzepu,ali kad srbina oces da osines po dzepu ruka ti propadne kroz njegove prazne dzepove posto su mu ih lopovi ispraznili na slicne malverzacije , pa ga uvatis za K...C!!! postoje veci problemi od novog zakona i broja spajalica u prvoj pomoci,samo se to teze naplacuje!!!! bice kod nas ko i kod hrvata 110000 ljudi cekalo na zatvor dok ne zastari ,a budale nek placaju

Autor srbenda 15 Dec 2009, 22:05