home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Dok rukovodstvo "Fijata" još nije saopštilo koje će modele proizvoditi u Kragujevcu (mada je čelnik torinske kompanije Serđo Markione rekao da će se u Srbiji proizvoditi nova porodica automobila zasnovanih na liniji modela "small"), predstavnici italijanske kompanije Fiat saopštili su da će Poljska ostati bez najpopularnijih modela automobila koji imaju najbolju prođu na evropskom tržištu i u vreme krize, jer se proizvodnja "pande" seli u Italiju.

"Panda" i "mali fijat 500" su okosnica proizvodnje poljske fabrike u mestu Tihi, koja je do sada imala i monopol na proizvodnju malih modela torinskog proizvođača vozila.

Kako pišu poljski mediji, premeštanje proizvodnje budućeg "Fijatovog" modela "topolino" u Kragujevac predstavljaće osetan udar za poljsku fabriku.

Kako ukazuju mediji, premeštanje proizvodnje budućeg Fiatovog modela "topolino" u Kragujevac predstavljaće osetan udar za poljsku fabriku. Još više će je, prema ocenama analitičara, pogoditi premeštanje proizvodnje "pande", nove verzije tog modela, u Italiju.

Za 11 meseci ove godine u Fiatovoj poljskoj fabrici je proizvedeno 276.000 "panda", što je polovinu rekordne ukupne proizvodnje od 554.300 automobila. Izvezeno je 97 odsto proizvodnje fabrike, jedine u Poljskoj koja je ove godine povećala proizvodnju.

Poljski vicepremijer i ministar privrede Valdemar Pavlak optužio je Italiju za protekcionizam i naglasio da ne postoje nikakvi ekonomski razlozi da se proizvodnja seli.

"Sadašnji kurs zlota čini da je Poljska relativno jeftina država. Ako bi se uzimali u obzir samo ekonomski faktori proizvodnja, u poljskoj fabrici automobila je proizvodnja toliko efikasna da nema potrebe da se ona izmešta u druge zemlje", kazao je Pavlak na prve najave da Fiat planira, pod pritiskom političara i sindikata, vraćanje dela proizvodnje u Italiju.

"Kapital nema nacionalnost, ali ima svoje sedište. Odluke očigledno mogu da se donose i bez obzira na ekonomske ili tehničke faktore, na nekom drugom nivou", kazao je Pavlak.

Autor : Beta.rsčitanja : 1226Komentari

Pa dosta su Poljaci, ni krivi ni duzni, proizvodili od hrane, pelena, hemije, cokolade i automobila za sve svetske proizvodjace. sad su oni eu, skocio standard, pa je red da se malo prebaci i sirotinji da digne standard...
A oni nek se vrate svom Polonezu i Peglici, kad su tako dobri!

Autor Mikelangelo 23 Dec 2009, 16:35