home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Predsednik Venecuele Ugo Čaves naredio je istragu poslovanja "Tojote", naglašavajući da najveći proizvođač vozila na svetu "može da ode" ako ne bude ispunjavao domaće propise o kvoti proizvodnje i transferu tehnologije.

U televizijskom intervjuu, emitovanom sinoć, Čaves je rekao da je "Tojota" odbila da izrađuje modele sa pogonom na četiri točka koji se koriste u javnom saobraćaju u Karakasu i dodao da će odrediti kvotu za proizvodnju takvih vozila.

"Naredio sam istragu u 'Tojoti', da se vidi zašto ne žele da proizvode takve automobile", kazao je Čaves. "Moramo ih prisliti, a ako to ne žele, mogu da odu," dodao je predsednik Venecuele. 

On je dodao da Venecuela "nije zainteresovana za tradicionalne kompanije koje su ovde 50 i više godina, a da nikad nisu obavile transfer tehnologije". "Predlažem im da uzmu svoje stvari i odu, a mi ćemo dovesti Ruse, Beloruse i Kineze koji žele da izrađjuju automobile ovde", naglasio je Čahves i dodao da će Venecuela eksproprisati fabrike firmi koje ne poštuju vladine odluke.

Portparol "Tojote" Pol Nolasko je kazao da nije upoznat sa situacijom i da ne može  odmah da komentariše tu izjavu.

"Tojota" ima jednu fabriku u Venecueli, osnovanu 1991. godine, u kojoj izrađuje kompaktni model "korola", sportsko-terensko vozilo "land kruzer" i "hiluks". U tom pogonu je oko 2.000 radnika lane proizvelo oko 13.000 vozila. Proizvodnja i prodaja vozila u Venecueli, trećoj po snazi privredi u Južnoj Americi, opala je ove godine zbog serije štrajkova i vladinog odlaganja odluke o dolarskoj prodaji uvoznih vozila i rezervnih delova.

Prodaja novih vozila smanjena je 40 odsto u novembru u odnosu na isti lanjski mesec, a proizvodnja je pala 17 procenata za 11 meseci 2009. Venecuelanci su 2007. godine kupili rekordnih 429.000 vozila u periodu naftnog "buma", zahvaljujući malim kamatama i vladinim programima subvencija. Prodaja je do novembra ove godine pala na 127.000 komada

Autor : Tanjug.rsčitanja : 985Komentari

"Naredio sam istragu u 'Tojoti', da se vidi zašto ne žele da proizvode takve automobile", kazao je Čaves. "Moramo ih prisliti, a ako to ne žele, mogu da odu,"

TO BRE TOOOO! To se zove predsednik koji ne voli da mu automobilske fabrike zajebavaju državu i da vuku narod za nos!
I to što je Tojota jedna ozbiljna farbika, imidž automobila i nije nešto, ali je to marka koja nije imala nikakvu negativnu reputaciju za sebe, kakva god bila, ta marka nije zabeležila ni jedan veći problem. Evo prvi put čujem za jedan problem, ali nema u Venecueli.. napolje!Pred celim svetom! Pa da vidiš, a ne kao Fijat ovde, te ima da ulažu, pa kriza, pa odlaganje, pa Dinkić, pa Tadić, pa obilasci... nema tamo obilasci. Može predsednik samo jednom da obiđe, ali pred isterivanje! Il ćeš da radiš, il nećeš. I to ako važi za Japance kao radan narod, pitam se kako li bi prošli Amerikanci ili Italijani sa ovakvim ponašanjem. Nema tamo u Južnoj Americi izgovori, te kriza te kurta murta... On dovede nekog kod koga nema kriza. Ja to volim i poštujem. kad vidim ovako nešto, dobijem mali osećaj da ipak ima malćice pravde na ovoj planeti.

Autor MasterHaosis 25 Dec 2009, 03:17

@MasterHaosis- slazem se u potpunosti

Autor Goran H. 25 Dec 2009, 08:48

I ja podržavam kolegino razmišljanje. Nego šta nego šakom o sto. A ne da ih, kao nas, zajebava ko stigne.

Autor Saint. 25 Dec 2009, 09:04

Gorane H., Saint., hvala momci! Drago mi je što se slažete sa mnom.

Autor MasterHaosis 25 Dec 2009, 14:28

Mi smo takvog represivnog predsednika imali,a ovom daleko mu lepo kuca.Za takav narod i takvog predesednika najbolji su ruski i kineski automobili,a Tojota kao dobra marka i treba da ode jer je oni ne zasluzuju.

Autor milan 26 Dec 2009, 17:58

A šta fali takvom narodu i predsedniku? ma ne, takvima kao iti i treba ovakvo nešto da zajebava nardo ko kako stigne, sve im kriza kriva, sve im drugi krivi, sve neka odlaganja, cela država se prodala, provatizovala se, pa se država zadužila kreditima. Okej je to dok sada država ima neku siću.A razmisli se šta će da se desi kada pare od privatizacije budu uskoro potrošene, a država mora da vrati dug! Eto tako sistem kod nas napreduje.
Njima svaka čast, oni bar ne kukaju od krize, i Rusi i Kinezi. Rus sam omože da zavrne slavinu sa gasom, pa svi da se posmrzavaju. A Kinezi imaju svoje tržište, briga njih za krizu.
,,a Tojota kao dobra marka i treba da ode jer je oni ne zasluzuju."
A nemoj uopšte da se trudiš oko Tojote da pričaš nešto, evo ti dokaz koliko je to dobra marka
https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2009/12/26/toyota-u-kini-pozvala-43.000-vozila-na-tehnicki-pregled
Zaslužuju da odu, al u Japan. I tamo neka proizvode krševe.

Autor MasterHaosis 26 Dec 2009, 19:49

TAKO JE !!! SVAKA MU CAST,DIVIM SE CAVEZU. TO JE PRAVI PREDSEDNIK ! KAPA DOLE,OD SRCA...

Autor Aleksandar 28 Dec 2009, 02:56

NARAVNO,OVO JE BIO SAMO KRATAK KOMENTAR,JER SU KOLEGE GORE REKLE VEC SVE STO TREBA DA SE KAZE... TUGA JE STO MI NEMAMO JEDNOG CAVEZA...

Autor Aleksandar 28 Dec 2009, 03:00

toyota - pa to su izvikani krshevi. ziveo cavez!

Autor el ninjo 28 Dec 2009, 15:21

el nino, Aleksandre, to momci tako je!

Autor MasterHaosis 29 Dec 2009, 17:45