home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Novosti.rs

Ako se srpska preduzeća u narednom periodu budu dovoljno dobro pripremila, s traka kragujevačke "Zastave" krajem 2011. godine izlaziće automobili sa čak 80 odsto delova napravljenih u našoj zemlji.

Već tokom 2010. godine očekuje se izgradnja bescarinske zone u Korman polju, pored Kragujevca, gde će italijanski "komponentaši" otvoriti svoje pogone.
- U ovom trenutku mali broj preduzeća mogao bi da zadovolji uslove koje traže "Fijatovi" "komponentaši", ali radi se na tome da se podignu standardi u proizvodnji - kaže za "Novosti" Igor Vijatov, direktor automobilskog klastera u Srbiji. - Pripreme za dolazak "Fijata" počele su odavno u našem klasteru, a posle početnog pesimizma, sve više ima dobrih vesti i rezultata. Veoma je bitno da se domaće firme osposobe da isprate sve zahteve, od finansija do proizvodnje, jer time mogu da konkurišu i za neke druge automobilske kompanije. Ono što traži "Fijat" biće dobro i drugim automobilskim gigantima. U automobilskom klasteru ukazuju da se ovih dana u Italiji rade analize finansijskog poslovanja tokom poslednje tri godine

za firme koje žele da budu dobavljači. Jedan od glavnih kriterijuma za izbor je, osim kvaliteta i poštovanja standarda, i isporučivanje bez kašnjenja.
Prema rečima Vijatova, čak 26 srpskih firmi je na pozitivnoj listi "Fijata", i ta preduzeća, uz dodatna poboljšanja, mogla bi da budu deo tima koji će učestvovati u proizvodnji dva nova modela "Fijata Srbija". I nova zona pored Kragujevca ponudiće dobre uslove za poslovanje, i moguće je da će i neke domaće firme otvoriti svoje pogone tik uz Italijane.
Zasad najveću šansu učešća u proizvodnji novih modela u Kragujevcu imaju pirotski "Tigar", fabrika akumulatora iz Sombora, kruševački "Trajal" i "Promotor Irva". Veliki potencijal postoji i u fabrikama poput FKL iz Temerina, livnice iz Kikinde, "Frada" iz Aleksinca, "Zastava tapacirnice"...
- Naš klaster automobilske industrije je u 2005. godini počeo da radi sa 15 članova, a sada ima već 34 proizvođača i još pet obrazovnih i naučnih institucija. To je pokazatelj da se ovaj deo srpske privrede budi - kaže Vijatov. - Očekujemo da se tokom 2010. godine u klaster uključi još najmanje 10 domaćih i nekoliko stranih kompanija.

MILIONI EVRA ZA OPREMANJE
ZBOG posla sa "Fijatom", u Kragujevcu će do kraja 2010. godine biti uloženo oko 80 miliona evra u infrastrukturu i opremanje industrijske zone. Više od 30 miliona evra biće uloženo u izgradnju deonice autoputa Kragujevac-Batočina, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2011. godine.
- Početna ulaganja u opremanje "Korman polja" biće veća od 10 miliona evra - rekao je Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca. - U početnoj fazi, do kraja 2010. godine, biće smešteno 15 glavnih proizvođača delova za "Fijat".

RADNICI
PREMA standardima u automobilskoj industriji, na svakog radnika u proizvodnji dolazi još četvoro radnika u fabrikama delova. Tako bi u proizvodnji novih modela, osim radnika u kragujevačkoj "Zastavi", u ostalim firmama posla moglo da bude i za oko 15.000 radnika.čitanja : 897Komentari

odlično!!!
Biće posla za sve!!!
Ajmo u Kragujevac!
Salim se,sve je to super ako bude tako ali navikli smo da nas lažu i mažu do besvesti. Prosto nam je noramlno, ponekad i smesno kako se neki ljudi godinama pojavljuju na TVu i pričaju stvari koje se vrlo brzo pokazu kao neistine.

Autor Mikijev Rurk 25 Dec 2009, 12:25

"U pravu si. Mada, moram priznati, pomalo i uzivam u tom trenutku i nekako mi bude milo dok slusam planove i obecanja ali se ne ljutim ako slazu. Znam da je opravdano sto nisu mmogli da ispune obecanje..."

...rece jedan deka slusajuci naseg ministra...

Autor ChedomirADELAIDE 25 Dec 2009, 22:34

Dekica iz prethodnog komentara zivi u spokoju!!!!

Autor Aleksandar BG 26 Dec 2009, 12:02