home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Švedski mediji su "na nož" dočekali odluku giganta američke autoindustrije "Forda" da proda svoju evropsku filijalu "Volvo" kineskoj grupaciji "Džili", upozoravajući na moguće urušavanje "imidža" švedskih robnih marki i nekada snažne automobilske industrije te zemlje.

Kompanija "Džili", najveći privatni proizvođač automobila u Kini, trebalo bi da za "Volvo" izdvoji oko dve milijarde dolara, na koliko je procenjena njegova sadašnja vrednost.

List "Dagens niheter", u uvodniku povodom prodaje "Volvoa", ističe da se "novcem ne može kupiti sve" i da masovna proizvodnja vozila u Kini može da ugrozi reputaciju čuvenog švedskog brenda. List je u jednoj drugoj analizi, ranije ove sedmice, "Džilijevo" preuzimanje "Volvoa" ocenio kao "put u neizvesnost", prenele su agencije.

Sumirajući stavove protivnika ugovora sa kineskom firmom, švedska agencija TT kaže da se primedbe odnose pre svega na vlasničku strukturu "Džilija" i finansiranje. "Ford" je u sredu objavio da je saglasan sa glavnim uslovima prodaje "Volvoa" kineskom "Džiliju", bivšem proizvođaču delova za frižidere, a sada jednim od najvećih proizvođača autmobila u Kini, navodeći da će ugovor biti okončan početkom naredne godine.

"Ford" je saopštio da još treba da se reše finansijska pitanja i dobiju administrativne dozvole. "Volvo" u svetu zapošljava 22.000 radnika, a ove godine je poslovao sa gubitkom, prodavši 325.000 automobila.

Mala kinska kompanija "Džili", koja je počela da poizvodi automobile pre samo 10 godina, ne može da osigura budućnost "Volvoa", smatraju švedski analitičari, koji upozoravaju da "Džiliju" nedostaje iskustvo na razvoju, izradi i prodaji vozila na svetskom tržištu. Objavljivanje dogovora o prodaji "Volvoa" desilo se u trenutku kada vlada potpuna neizvesnost oko budućnosti druge švedske automobilske robne marke, kompanije "Saab", čiji vlasnik, američki "Dženeral motors" (GM), još nije definitivno odlučio da li će uopšte prodavati kompaniju ili će je zatvoriti.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Volvočitanja : 1091Komentari

heheh:

"moguće urušavanje "imidža" švedskih robnih marki"

pa onda:

"a ove godine je poslovao sa gubitkom, prodavši 325.000 automobila."

Kako su uspeli da u istu recenicu stave "Kineska" i "mala"?! Pa nista Kinesko nije malo, sem kineza :D

Ali treba ih razumeti! Shvedjani su totalno pukli, a ego najvise boli! Prvo SAAB, a sada i Volvo!

No, kad se sad umeju praviti pametni i procenjivati ko zna, a ko ne zna i nema iskustva u pravljenju automobila, sto su svoju sudbinu stavili u ruke trulih amercikih kapitalista, koji su ziveli na laznom profitu svojih cerka-firmi koje su se bavile finasijskim malverzacijama, a ne zaradjivanjem na automobilima (mislim na GM)!

U ostalom i onako ti Kinezi proizvode gomilu delova i za Ford i za VOlvo i za BMW!

Autor Nedjo 26 Dec 2009, 02:39

Nedjo, slažem se sa time.

Autor MasterHaosis 26 Dec 2009, 03:57

Neđo, pogodio si u centar...

Autor Miki 27 Dec 2009, 09:56