home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska "Tojota", najveći proizvođač automobila na svetu, saopštila je da je opozvala 43.000 vozila u Kini zbog kvara koji može da dovede do izlivanja ulja iz motora.

Na tehnički pregled pozvana su četiri modela "leksus ES 350", "leksus RX 350", sportsko terensko vozilo "hajlender" i mini kombi "previja", izjavio je portparol "Tojote" Juta Kaga, prenela je agencija Kjodo.

Najnoviji opoziv objavljen je samo nekoliko meseci pošto je "Tojota" objavila najveće povlačenje u Kini, koja je obuhvatilo oko 688.000 vozila, zbog kvara na elekričnom podizaču stakala.
Reputacija "Tojote" kao pouzdanog proizvođača ugrožena je u poslednje vreme serijom opoziva ili problema sa bezbednošću. Početkom oktobra kompanija je saopštila da opoziva 3,8 miliona vozila u SAD zbog opasnosti da podni prekrivač pritisne i zaglavi papučicu gasa. Sumnja se da je taj propust izazvao tragediju u kojoj je u Kaliforniji stradala četvoročlana porodica.
Pre sudara vozila "lexus ES350", putnik je iz automobila telefonom pozvao "pomoć na drumu" i upozorio da je podni prekrivač pritisnuo pedalu, posle čega su kola dostigla brzinu od 193 kilometra na sat.
Najveće ranije "Tojotino" povlačenje vozila bilo je 2005. godine, kada je, zbog problema sa upravljačem, opozvano 900.000 automobila.
Najnoviji opoziv mogao bi dodatno da utiče na pad prodaje "Tojote", koja je ove godine na američkom tržištu prodala 29 odsto vozila manje nego lane.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1101Komentari

Kvalitet koji se pamti!!!
I ima da budu izbačeni iz Venecuele! ne da ima da im opadne imidž, nego glava samo tako.

Autor MasterHaosis 26 Dec 2009, 19:43