home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Američki proizvođač automobila na električni pogon, kompanija "Tesla motori" saopštila je plan razvoja prema kome bi taj proizvođač, trenutno skromnih kapaciteta, u narednih šest godina mogao postati jadna od glavnih firmi za izradu električnih automobila.

"Tesla motori" su zbog toga, u okviru priprema za podizanje prve fabrike za serijsku proizvodnju putničkih automobila tipa sedan, postavili Gilberta Pasina, dosadašnjeg direktora proizvodnje japanske "Tojote", za šefa novog pogona u Kaliforniji.

Pasina je radio u "Tojotinoj" fabrici u Frimontu, u Kaliforniji, gde su se izrađivali modeli "korola" i pik-ap "takoma", koja će uskoro, najverovatnije, biti zatvorena.

On je bio odgovoran i za izradu "korole" i "leksusa RX 350", jedinog vozila robne marke "Leksus" koji se montirao izvan Japana, podseća agencija "Autonjuz." "Tesla" trenutno nudi samo jedan ekskluzivni električni automobil čija je cena oko 100.000 dolara.

Ta kompanija, međutim, uz pomoć kredita od 465 miliona dolara, dobijenog po povoljnoj kamati od američkog ministarstva energije, namerava da finansira preorjentaciju proizvodnje sa egzotičnih sportskih automobila do izrade porodičnih sedan vozila po prihvatljivoj ceni.

Kompanija će i dalje ostati verna električnim vozilima i planira da u 2011. počne proizvodnju električnog modela "S" - sedan automobil sa šest sedišta, koji će moći sa jednim punjenjem baterija da prelazi do 300 milja.

Kompanija namerava i da do 2016. godine lansira cenovno mnogo prihvatljiviji model koji će se prodavati za manje od 30.000 dolara.

"Model nazvan 'S', sedan sa četvoro vrata, koštaće 49.900 dolara, a američka vlada će obezbeđivati finansijsku pomoć za proizvodnju tog električnog vozila", izjavio je izvršni direktor i vlasnik kompanije "Tesla motori" Elon Musko.

Kompanija je početkom januara na svetskom samitu o klimatskim promenama predstavila novitet "tesla" na električni pogon, koji je izazvao najveću pažnju javnosti.

Osnova tog vozila preuzeta je od modela "lotus elite", sa litijum-jonskim baterijama, što omogućava karakteristike svojstvene najboljim sportskim automobilima.

"Tesla motors", kompanija sa sedištem u San Karlosu u Kaliforniji, koja nosi ime slavnog američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, već je unapred prodala svih 650 primeraka tog prvog sportskog automobila na potpuno električni pogon.

Sa jednim punjenjem baterije "tesla" može da pređe 394 kilometra, a radni vek baterije je 160.000 kilometara.

Kompanija je planirala da sa isporukom vozila počne u prvom kvartalu ove godine, ali joj je za prodaju na teritoriji SAD bilo potrebno posebno odobrenje savezne administracije.

Automobil "tesla S", u čiji je razvoj i proizvodnju uloženo oko 500 miliona dolara, dostiže brzinu od 60 kilometara na sat za šest sekundi. Puni se na kućni priključak za struju za 45 minuta.

Prvi mali automobili "tesla smart" za masovnu prodaju pojaviće se u serijskoj proizvodnji u Americi i Evropi do 2012. godine, a koštaće, uz državne subvencije, oko 15.000 evra.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Teslačitanja : 945Komentari

elektrifikacija je buducnosti!! tako nece "postati ja_d_na od glavnih firmi"

Autor joca 10 Feb 2010, 23:13