home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kompanija "Nisan" je objavila da ponovo posluje sa profitom i da očekuje da će zahvaljujući dobroj prodaji u svetu, pre svega u Kini i Evropi, uspešno poslovati u ovoj finansijskoj godini, prenele su agencije iz Jokohame.

"Nisan", u kome francuski "Reno" drži 44 odsto akcija, očekuje da u finansijskoj godini, koja se završava u martu, operativni profit kompanije bude veći od tri milijarde dolara, u odnosu na oko 1,3 milijarde dolara, koliko je prognozirano u novembru minule godine.

Uprava "Nisana" prvobitno je procenjivala da će drugu godinu zaredom poslovati sa gubicima, ali je stanje kompanije popravljeno rastom prodaje vozila zahvaljujući merama podsticanja potražnje za automobilima koje su preduzele mnoge vlade i globalnom privrednom oporavku. "Nisan" je ostvario operativni profit od 1,5 milijardi dolara u periodu oktobar-decembar, u odnosu na gubitak od približno 1,10 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine, dok je čist profit kompanije u tom periodu bio je 500 miliona dolara.

Akcije "Nisana" porasle su 8,7 odsto u poslednja tri meseca, na 731 jena u utorak na berzi u Tokiju.

Krajem prošle godine "Nisan" je objavio je značajno povećanje udela u oktobarskoj prodaji na evropskom tržištu - sa 2,4, na 2,8 procenata, zahvaljujući rastu isporuka za 10 odsto na godišnjem nivou, na oko 45.000 jedinica. "Nisan" je uprkos značajnom rastu tržišnog udela u Evropi doživeo pad prodaje od 52 odsto u Rusiji. Kompanija uspešno posluje u Evropi zahvaljujući dobroj prodaji modela "kaškaj", "pikso", "mikra" i "note", preneo je "Automotiv njuz".

Autor : Tanjug.rs

Foto : Nissančitanja : 860Komentari