home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Blic.rs

Saobraćajna policija narednih dana pooštriće kontrolu na koridoru 10, putevim prema graničnim prelazima Batrovci, Preševo, Horgoš i Gradina, kao i na Ibarskoj magistrali.

Tokom sezone godišnjih odmora na putevima u Srbiji iz godine u godinu povećava se broj saobraćajnih nesreća, često sa tragičnim posledicama. Očekuje se da će zbog primene novog zakona o bezbednosti u saobraćaju broj povređenih i poginulih u letnjim mesecima biti značajno smanjen. 

- Pooštrena kontrola počeće već za nekoliko dana, jer će se intenzitet saobraćaja povećati naročito prema turističkim destinacijama i graničnim prelazima. Pre svega na koridoru 10, putevima prema graničnim prelazima Batrovci, Preševo, Horgoš i Gradina, kao i Ibarskoj magistrali. Na svim kritičnim deonicama pojačano će raditi radarske kontrole, a duž koridora 10 kontrolu će obavljati i radarske patrole u automobilima bez obeležja - presretačima - objašnjava za „Blic“ Vladimir Rebić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije. 

On kaže da će se kontrola tokom leta pojačati i u većim naseljenim mestima.
- Tokom leta nas očekuje festival „Exit“ u Novom Sadu, „Bir fest“ u Beogradu, sabor trubača u Guči, kao i niz drugih kulturnih manifestacija. Policija će na tim događajima naročito kontrolisati upotrebu alkohola, ali će delovati i preventivno kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano - objašnjava Rebić.

Pojas glavu čuvaju
S obzirom na to da će zbog gužvi na putevima rizik od saobraćajnih nesreća biti povećan, stručnjaci smatraju da će osim pojačanog rada policije veliki uticaj imati i nove odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

- Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su osim alkohola neprilagođena brzina i nepropisno preticanje. Upravo zato je od velike važnosti obavezna vožnja sa upaljenim svetlima i danju. Istraživanja su pokazala svetla mogu da spase i 70 života godišnje - kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

On navodi da je od velike važnosti i da svi putnici u automobilu vežu sigurnosne pojaseve, jer oni sprečavaju smrtan ishod ukoliko dođe do nesreće u čak 65 odsto slučajeva. 

- Pojas može biti i spas od vazdušnog jastuka koji u slučaju nesreće izleće brzinom od 350 kilometara na sat i može da ubije. Roditelji bi trebalo da decu voze u posebnim sedištima i da prekontrolišu svoje vozilo pre polaska na put. Smatram i da bi putari trebalo da preuzmu veću odgovornost, jer naši putevi nisu sjajni. Svi treba da daju doprinos povećanju bezbednosti, kako nam se ne bi ponovila prošla godina, kada je tokom leta život izgubilo oko 200 ljudi - smatra Okanović. 

Pauze na dva sata
U JP „Putevi Srbije“ kažu da je veliki broj opasnih deonica saniran, poput kružnog toka na Jasičkom putu kod Kruševca, deonica kod Ripnja i deonica kod Konjevića, nadomak Čačka.

- Uskoro će još neke deonice biti urađene, tako da se stanje na putevima znatno popravilo. Očekujemo da počne i postavljanje saobraćajne signalizacije u narednom periodu, na mestima gde je to neophodno - kaže sagovornik „Blica“ iz „Puteva Srbije“. 

U letnjim mesecima kada živa u termometru pređe trideseti podeljak, broj nastradalih u nesrećama po pravilu se povećava i zbog vrućina koje utiču na pad koncetracije kod vozača. 

- Prevelika toplota može biti veoma opasna po vozača. Zato se, kad je reč u dužim putovanjima, preporučuju pauze na svakih dva sata, na petnaestak minuta, a vozilo treba provetravati. Vozači put ne treba da shvataju kao trku, već kao uživanje i početak odmora. Apelujem na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i znakove - kaže Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu i jedan od autora Zakona o bezbednosti u saobraćaju. 

Stručnjaci i lekari takođe upozoravaju da, kada se krene na duži put, neophodno je pre toga dobro se odmoriti. Doktorka Nada Macura iz Hitne pomoći objašnjava za „Blic“ da je najvažnije da pre početka putovanja vozač odspava najmanje šest sati. 

- Na put je najbolje krenuti kada svane, jer se na taj način vozači postepeno prilagođavaju na porast temperature. Ne treba kretati punog stomaka, a tokom pauza treba koristiti što više tečnosti i voća, najbolje jabuke - kaže dr Macura.

Saveti lekara
Pre polaska na put obavezno odspavati šest-osam sati
Na put krenuti u ranim jutarnjim satima
Pre polaska ne konzumirati alkohol ili lekove koji bi mogli usporiti reflekse
Ne kretati na put punog stomaka
Na putovanje krenuti u komfornoj obući i odeći
Zaustaviti vozilo na prvi znak umora i odmoriti
Koristiti što više tečnosti, najbolje limunadu
U pauzama konzumirati lakšu hranu, voće ili slatkiše
Odmoriti pre dolaska na granični prelaz

Faktori rizika
Vožnja u alkoholisanom stanju
Prevelika brzina
Izbegavanje nošenja kacige
Izbegavanje korišćenja bezbednosne opreme za decu

Autor : Z. Veličkovićčitanja : 2329Komentari

Odmoris pre puta, ne ruckas mnogo ujutru, stavis kacigu i sednes u auto! :D

Samo mi nije jasan ovaj deo "odmoriti pre dolaska na granicni prelas"?! o.O

Autor kornjaca 31 Maj 2010, 14:41