home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Audi Travolution sistem

5 Jun 2010 - 20:41 Vesti Link

Nije tajna da Audi testira svoju najnoviju tehnologiju koja bi trebalo da bude u fokusu sledećih generacija modela – Audi Travolution koji predstavlja specifični car-to-traffic signalni komunikacioni sistem.

Audi se nada da će ovaj sistem smanjiti učešće u saobraćajnim gužvama i smanjiti potrošnju goriva, međusobnim povezivanjem automobila i semafora.

Kao rezultat ovog sistema, vozači bi trebalo manje da provedu u gužvama, ispred semafora i time smanje potrošnju goriva. Koristeći LAN i UMTS linkove, Audi je povezao 15 test vozila sa 25 setova saobraćajnih znakova.

Saobraćajni sistem šalje podatke na ekran automobila, predlažući kojom brzinom vozač da vozi kako bi već na sledećem semaforu prošao na zeleno, umesto na crveno svetlo. Adaptivni sistem kontrole takođe je programiran da usvoji predloženu brzinu kako bi olakšao saobraćaj.

Kada vozač eventualno stane na crveno svetlo, na ekranu će biti prikazano koliko vozač mora da sačeka do zelenog svetla.

Kako Audi navodi, ukoliko bi ovaj sistem bio primenjen u celoj Nemačkoj, nivo ispuštenog CO2 smanjio bi se za 15 odsto na godišnjem nivou.

Takođe, ova tehnologija bi mogla da bude iskorišćena za plaćanje goriva ili parkiranja putem Interneta. Ukoliko bi pumpa ili parking garaža komunicirali sa automobilom, vozač bi samo mogao da potvrđuje naplatu putem svog ekrana.

Izvor : Economy.rs

Foto : Audi
 čitanja : 1092Komentari

jel se ovaj wireless placa? cini mi se da ide preko SIM kartice,ali nisam siguran...

Autor hh 05 Jun 2010, 21:59

Svaka čast verujem da će za nekoliko godina vozila biti robotizovana.

Autor berik 05 Jun 2010, 22:42

Meni to samostalno kočenje volvoa, i komuniciranje sa znakovima izaziva jed u želucu, pa zar sam debil da treba neko drugi za mene da vozi? Kako li su samo pre mogli i bez abs-a i bez esp-a i bez navigacije, ja sam 1. put seo u kola sa 18 god i sam otišao u Novi Pazar sa društvom, pratio sam znake, pogledao kući mapu, a oni nisu znali niti su mogli da mi pomognu jer ni oni nikad nisu bili u Novom Pazaru. Ovi sistemi nas uče da se uvek oslanjamo na nekog drugog, a ne da mislimo svojom glavom. Zato ljudima mozgovi zakrdžljaju od NEUPOTREBE!!!

Autor Dejan L 06 Jun 2010, 14:42