home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Danas.rs  

Kako stvari stoje u ovom trenutku gorivo u Srbiji neće pojeftiniti sledeće sedmice, saznaje Danas.

S obzirom na donedavni konstantni pad cena sirove nafte tipa „ural“ na svetskim berzama (u jednom trenutku je cena „crnog zlata“ po barelu iznosila 65 dolara) u medijima se spekulisalo da će maloprodajna cena naftnih derivata u Srbiji sredinom juna biti snižena u proseku za dva dinara po litru.

Međutim, zbog rasta kursa dolara i povratka cena nafte na nivo od 72,5 dolara po barelu, procenat potreban za korekciju (3,5 odsto) još nije postignut i pitanje je da li će i biti do ponedeljka kada Ministarstvo rudarstva i energetike obavlja redovni mesečni presek cena nafte na svetskim berzama.

- Da bi gorivo u Srbiji pojeftinilo potrebno je da se dostigne procenat pada cene nafte i kursa dolara od 3,5 odsto. U ovom trenutku to iznosi 1,67 odsto. Videćemo šta će biti do ponedeljka, ima još vremena, velike su oscilacije cene nafte na berzama. Problem predstavlja i to što je u poslednjih mesec dana dolar znatno ojačao prema dinaru - kaže za Danas Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Nebojša Atanacković, predsednik UO Nafta a.d. 

- S obzirom na to da je promenjena Uredba o formiranju cena naftnih derivata, odnosno s obzirom na to da se presek cena sirove nafte sada obavlja jednom mesečno umesto jednom u 15 dana, kao i zato što je prag za korekciju podignut na 3,5 odsto, trenutno ne postoje uslovi da se smanji maloprodajna cena naftnih derivata i pitanje je da li će se stvoriti do ponedeljka. Drugi razlog što ne može da dođe do pojeftinjenja naftnih derivata je taj što je skočila vrednost dolara u odnosu na dinar. Umesto nekadašnjeg kursa od 62 dinara dolar je sada došao na nivo od 85 dinara što je uzrokovalo da se ne steknu uslovi za korekciju cena benzina - zaključuje Atanacković.

DOPUNJENO : Sledeće nedelje gorivo ipak jeftinije 2 do 3 dinara

Ministar trgovine i usluga izjavio je Tanjugu da bi sledeće nedelje trebalo očekivati pojeftinjenje goriva za dva do tri dinara po litru.

Milosavljević je rekao da je pad cena naftnih derivata u našoj zemlji zasnovan na tekućem i očekivanom pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu.

„Verujemo da ćemo iduće nedelje imati prvo pojeftinjenje goriva u Srbiji u ovoj godini, što je vrlo značajno i psihološki, budući da smo od početka godine, pa evo do ovih dana imati sve poskupljenje za poskupljenjem i kao posledica rasta cena goriva na svetskim berzama nafte, ali i slabljenja vrednosti dinara u odnosu na dolar i na ostale valute”, kazao je on.

Cena nafte je krenula dole, dodao je ministar trgovine, izražaavjući oceckivanje da će se cena detrivata u Srbiji i dalje snižavati, ukoliko se usvoji raniji predlog za smanjenje akcize na gorivo od oko desetak dinara po litru.

Kada je reč o politici akciza na gorivo, Mailosavljević je podsetio na raniju inicijativu Ministarstva trgovine i usluga, za šta se i on lično zalagao, sa ciljem da se analizira kretanje na tržištu naftnih derivata i predlože aktivnosti za povećanje prometa, koji je u prvih pet meseci opao 20 do 30 odsto, prema istom lanjskom periodu, u zavisnosti od vrste derivata.

Ukoliko bi se brzo usvojio predlog za smanjenje akciza, Milosavljević tvrdi da bi u toku udarnih letnjih meesci na našem tržištu imali značajan rast prometa derivata, jer bi se tranzitni putnici kroz Srbiji znatno više odlučivali da kupuju gorivo u našoj zemlji, nego u okolim državama, gde je trenutno jeftinije.

„Tokom jula i avgusta imamo oko milion i po vozila koja u tranzitu kroz Srbiju, a dosta naših građana idu prema jugu u sezoni letnjih odmora, tako da svi oni, umesto kod nas, radije gorivo nabavljaju u susednim zemljama”, kazao je Milosavljević, uz opasku da zbog toga Srbija ostaje uskraćena za deo akciza i poreza na dodatu vrednost, koji su značajn izvor budžetskih prihoda.

Autor : Tanjug.rs


čitanja : 922Komentari

Lipši magarče do zelene trave.

Autor Dejan L 11 Jun 2010, 11:50

bas me cudi, pa kako to da lazu, nikad ranije nisu nista slagali!

Autor Krk 11 Jun 2010, 13:02

razbojnici

Autor ALLE 11 Jun 2010, 13:04

Lopovi jedni crknite!
Pa dobro, briga njih za narod, oni se voze u limuzinama, imaju dobre ministarske i psolaničke plate, baš ih briga kakva je cena goriva kod nas. A ono ne samo što neće da se snizi cena, nego će da raste još. Na žalost.

Autor MasterHaosis 11 Jun 2010, 13:51

Hahaha,jos ce da pokupi...

Autor PITBULL 11 Jun 2010, 14:25

Prodaja Telekoma znači priliv novca u budžet, od tog novca će graditi puteve i Smoridor 10, a akcize na cene goriva će biti snižene za oko 7%, ovo je najgluplja ikada izjava Petra Škundrića, ko da mu je Velja Ilić diktirao tekst, pardon Milenko Šarančić

Precizno i jasno je rekao akcize, a ne ukupna cena goriva manja za 7% . Putuj Evropo

Autor Slavkoni 11 Jun 2010, 16:36

Akcize za 7%, pa to je skoro smešno. I dalje će gorivo biti znatno skuplje nego u okruženje, a o lošem kvalitetu da ne govorim! Morali bi da spuste zahvatanja po litri goriva za jedno 15-20%, a da dignu na cigarete i alkohol da popune rupu! One bar ne utiču na inflaciju i poskupljenja druge robe...

Autor Miki 11 Jun 2010, 18:41

Što ne skupe pare za puteve od novih tablica i vinjeta koje ćemo lepiti na šoferku iznutra? Što ne prave puteve od kazni za saobraćajne prekršaje koje su sad 3x veće, gde su pare od kazni? Sećam se tamo neke 200*godine kupiše kod miškovića punto klasik za službena vozila, što sad policija i opštine, javna državna preduzeća ne kupuju punto klasik? Kupujmo domaće...

Autor Dejan L 11 Jun 2010, 19:01

Kad će više da presahnu izvori fosilnih goriva, pa da prestanemo da se nerviramo i pljujemo ove naše (napaćene) državne funkcijonere.

Autor Ðenka 11 Jun 2010, 21:47

Djenka
Ako se nastavi praksom British Petroleum-a sa istakanjem po vodenim povrsinama, verovatno krace nego zakazanih 2048g...

Autor Panchev9 11 Jun 2010, 21:51