home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U prvih šest meseci ove godine prodaja automobila u Francuskoj je, u poređenju sa istim periodom lane, ipak porasla za 5,4 odsto

Kretanja na tržištu automobila pojedinih evropskih zemalja u junu su bila veoma različita - prodaja je opala u Italiji 19,12 odsto, u Francuskoj umerenih 1,2 odsto, dok je u Španiji porasla 25,6 odsto na godišnjem nivou.

U Italiji je prošlog meseca prodato ukupno 170.625 vozila, jer je po završetku prodaje "staro za novo" interesovanje za kupovinu manjih i štedljivijih modela opao.

Ti modeli su ključni i u slučaju "Fijata", koji je takođe zabeležio pad prodaje, i to za 27,5 odsto. Međutim, interesovanje kupaca za modele drugih proizvođača je bilo još manje, pa je "Fijat" ponovo osvojio udeo na tržištu veći od 30 odsto.

Tržišni udeo "Fijata" u junu je dostigao 30,4 odsto, dok je u maju bio 29,84 procenta, prenele su agencije.

Prodaja automobila u Francuskoj je proteklog meseca smanjena za 1,2 odsto, pri čemu je "Pežo Sitroen" (PSA) evidentirao pad od 5,6, a "Reno" za jedan odsto.

U prvih šest meseci ove godine prodaja automobila u Francuskoj je, u poređenju sa istim periodom lane, ipak porasla za 5,4 odsto. Prodaja malih privrednih vozila u junu je povećana za čak 14,9 odsto, a u prvih šest meseci ove godine za 10,9 odsto, na godišnjem nivou.

U Španiji je u junu prodato za četvrtinu (25,6 odsto) automobila više nego u istom mesecu lane, a to je bio i poslednji mesec u kom je auto mogao da se kupi po sistemu "staro za novo".

Prema podacima španske asocijacije proizvođača automobila (ANFAC), rast prodaje u junu je znatno usporen u odnosu na maj, kada je prodato 44,6 odsto više kola nego u maju prošle godine.

Izvor : Novosti.rs

Foto : Peugeot


čitanja : 2050Komentari