home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki „Dženeral motors” (GM), koji je lane izbegao bankrot uz pomoć vlade u Vašingtonu, isplatio je u trećem tromesečju sadašnjem i bivšem direktoru 1,3 miliona dolara u kešu i akcijama, u skladu sa uslovima iz ugovora o njihovim primanjima, prenele su agencije.

GM je saopštio da je bivši izvršni direktor Ed Vitakre dobio više od 16.300 akcija u vrednosti od 883.000 dolara 30. septembra, a sadašnji direktor Danijel Ekerson skoro 8.200 akcija u vrednosti većoj od 441.000 dolara.

Kompanija je navela da će ukupna primanja Ekersona biti devet miliona dolara, od čega 1,7 miliona dolara godišnje na ime plate, 5,3 miliona u kratkoročnim akcijama naplativim u periodu od tri godine i dva miliona dolara u dugoročnim hartijama od vrednosti.

Odluku o primanjima novog direktora odobrilo je američko ministarstvo finansija, koje je izdvojilo milijarde dolara pomoći za oporavak GM-a, nekada najvećeg proizvođača kola na svetu.

Vitakre će dobiti 6,4 miliona u akcijama i na ime plate za osam poslednjih meseci provedenih na mestu izvršnog direktora.

Ekerson, koji je istovremeno i član odbora direktora GM, preuzeo je mesto direktora od Vitakrea 1. septembra ove godine.

Američka vlada poseduje 61 odsto vrednosti GM-a, na osnovu uloženih 50 milijardi dolara na ime pomoći posrnuloj kompaniji, kojoj je zbog dugova pretio bankrot.

GM je do sada uspeo da vrati 6,7 milijardi dolara, a vlada se nada da će preostalih 43 milijarde dolara povratiti inicijalnom javnom prodajom deonica te automobilske kompanije, koja bi mogla početi u novembru ove godine.

Drastičan pad prodaje tokom ekonomskog posrtanja, prinudio je GM da zatraži pomoć od američke vlade, a juna prošle godine je ušao u proces sudske zaštite od bankrota.

GM je mesec dana kasnije izašao iz stečajnog postupka, a vlada je po osnovu ranijih pozajmica obezbedila 62 odsto udela u kompaniji i sada je njen najveći akcionar.

GM je ukupno dobio oko 60 milijardi dolara vladinih kredita.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 848Komentari

Nema para???????????
Kakva Kriza?!?

Autor Rezervni delovi 06 Okt 2010, 10:08