home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Opel je pokrenuo dizajnersko takmičenje sa temom "Lounge" u kome će se tražiti od učesnika da koriste društvene medije kao alat za razvoj dizajna budućih automobila.

Opel se obraća studentima sa pitanjem "Šta mislite da je odlika našeg lounge-stila?" kao deo interaktivnog takmičenja koje je pokrenuto u saradnji sa Car Design News.

Takmičenje je namenjeno studentima koji pohađaju visoke škole dizajna u Evropi, a uključuje dizajn enterijera, te dizajn eksterijera u drugoj fazi takmičenja. Pokrenuto danas, takmičenje će dostići vrhunac prikazom radova finalista te proglašenjem pobednika na Sajmu automobila u Ženevi u martu 2011. godine.
 
U prvoj fazi takmičenja, vezanoj za dizajn enterijera, studenti dizajna u Evropi se pozivaju da osmisle enterijer automobila koji će predstavljati "lounge u pokretu".  Od njih će se tražiti da naglase i emotivni i racionalni aspekt brenda Opel/Vauxhall  i njegov dizajnerski jezik, a koji kompanija opisuje kao "spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti".

Liz Vecel, direktorka odeljenja za dizajn enterijera kompanije Opel/Vauxhall, osmislila je projekat i biće jedan od članova žirija. "Ono do čega mi je stalo jeste da studenti razumeju naš brend", ona naglašava, "pošto je on u pokretu – postaje mnogo dinamičniji, mnogo strastveniji, a naša jasna vizija može se videti na našim prethodnim proizvodima u završnoj obradi i eksterijera i enterijera. Ono što sada tražimo od studenata nije samo dizajniranje, nego prenošenje iskustva", ističe Vecel.

I Opel/Vauxhall i tim Car Design veruju da će digitalni alati  i onlajn zajednica igrati ulogu u vezi sa dizajnom automobila u budućnosti. Zbog toga svaki student koji studira dizajn (Bilo koja disciplina, ne samo automobilski dizajn) može da učestvuje dok bilo ko iz Evrope može da komentariše njihove radove. Individualne prijave se potom mogu revidirati ili čak podneti kao potpuno novi dizajn, kroz interaktivan proces.

"Interaktivnost je ključna stvar," napominje Džo Simpson, urednik u Car Design News. "Podstičemo studente da dostave svoje ideje počev od prvog dana, nakon čega bilo ko može da ih komentariše. Članovi žirija će tražiti razvoj dizajna i učešće zajednice. Što pre podnesete sopstveni rad, dobićete više povratnih informacija, bićete u stanju da vršite više prepravki te će vaš podnesak biti potpuniji".

Članovi žirija iz Opel/Vauxhall-a i drugi poznavaoci dizajna će pružati povratne informacije tokom trajanja takmičenja te unapređenja dizajna. Deo takmičenja koji se odnosi na dizajn enterijera završava sa 10. decembra, nakon čega se radovi ne mogu menjati. Tri najbolja rada izabrana od članova žirija će se potom koristiti kao brif za drugi deo nademetanja, koje će startovati početkom 2011. godine.

Nagrada za studenta pobednika takmičenja za dizajn enterijera biće plaćeno stažiranje u centru za dizajn kompanije Opel/Vauxhall u Riselshajmu u Nemačkoj.

Za podatke o takmičenju pogledajte www.cardesigncontest.com gde je moguće i prijaviti se za učešće. Škole učesnici iz Srbije:
Fakultet primenjenih umetnosti
Akademija lepih umetnosti
Politehniča škola

"Mi u Opel/Vauxhall-u smo veoma uzbuđeni i unapred se radujemo radovima koje će podneti mladi kreativni umovi iz cele Evrope. Oformili smo tim sa Car Design News za ovaj projekat obzirom da uistinu verujemo u podršku mladim talentima. Pored toga, unapred se radujemo prilici da vidimo kako će biti prihvaćena saradnja sa evropskom dizajnerskom zajednicom kroz društvene medije, a u ovakvoj vrsti nadmetanja" napominje Mark Adams Potpredsednik kompanije Opel/Vauxhall zadužen za dizajn.

Car Design News je vodeći onlajn medij za profesionalne dizajnere automobila, koji pokriva proizvodna kao i koncepte novih vozila, razvoj dizajna, razgovore sa vodećim direktorima dizajna, te vesti iz čitave globalne dizajnerske zajednice, sve uz podršku arhive od 50.000 slika u visokoj rezoluciji.

Takmičenje podržava CAD softver provajder Dassault Systèmes, te firma Miko, proizvođač ekološkog mikrofibera Dinamica.

PR Opelčitanja : 772Komentari