home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Blic.rs

Vozači u Srbiji koji imaju automobile starosti 25 godina i više ne moraju da brinu zbog nagađanja da je bezolovni benzin štetan za njihove automobile. Stručnjaci tvrde da nema razloga za paniku, te da u rezervoare slobodno mogu da sipaju i bezolovno gorivo ili eventualno dodaju aditive koji ne koštaju mnogo.

Ovaj podatak je značajan ako se ima u vidu da više nema proizvodnje olovnog benzina, te da će vozači moći da kupuju samo bezolovni. 

Pančevačka rafinerija od polovine godine ne proizvodi više olovne benzine, a sve u cilju proizvodnje kvalitetnijih derivata po evropskim standardima. I dok stanovnici Pančeva sa odobravanjem gledaju na ovakvu odluku jer je vazduh mnogo manje zagađen, vlasnike automobila starih i do tri decenije zabrinule su neke spekulacije da bi bezolovni benzin mogao da šteti ventilima. Najčešće se radi o vozilima „zastava“, „lada“ i „škoda“, a procenjuje se da ih u Srbiji ima oko 50.000. Kada zalihe olovnog goriva nestanu, svi oni moraće da u rezervoare sipaju bezolovni benzin. Stručnjaci su, međutim, saglasni da oni ne bi trebalo da brinu jer nagađanja o štetnosti nemaju nikakvog osnova.

Automehaničar Srđan Ivanović kaže da novo gorivo neće mnogo uticati na rad automobila.

- Setite se samo kakav je kvalitet goriva bio devedesetih godina, pa su automobili išli normalno - navodi on.

Za one koji ipak nisu uvereni da bezolovno gorivo neće štetiti ventilima, stručnjaci preporučuju dodavanje aditiva u rezervoare. Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih pumpi kaže da su vozači devedesetih godina svoja vozila navikli na svakakva goriva.

- Tako da čak nema potrebe ni da se sipaju aditivi. Jedino ako su vozila uvozna, a nije sipano gorivo lošeg kvaliteta, treba im dodati aditive. Dodaju se po rezervoaru i cena se kreće od 300 do 400 dinara - objašnjava Tatić.

I u drugim evropskim zemljama koje već odavno ne proizvode olovno gorivo, olovo nadoknađuju dodatkom aditiva.

Derivati od stranaca

Borisav Tatić navodi da su svi pregovori Udruženja privatnih benzinskih pumpi sa Naftnom industrijom Srbije oko kupovine derivata kod ove kompanije i nakon liberalizacije tržišta 2011. pali u vodu.čitanja : 2923Komentari

Prestanak prodaje bezolovnog benzina ce doprineti poboljsanju nase naravi.
U septembru na pumpi OMV na autoputu kod Rume, upozorio sam stranca sa Porscheom da ne sipa olovni benzin u auto, jer nije razumeno sta kod nas znacu zelena oznaka MB95. Radnik na pumpi mi je rekao da ne upozorava strance na pogresan benzin i pokazao mi je da na tom crevu bio pistolj za bezolovni benzin.

Autor Martin 01 Nov 2010, 13:35

@Martin

Ja bih tog pumpadziju debelo kaznio zato sto obmanjuje ljude.

Autor milan 01 Nov 2010, 17:14

Napokon da se prestane sa prodajom olovnog benzina, dosta je bilo trovanja izrazito stetnim izduvnim gasovima. Pratio sam, zbog potreba nekog rada, analize uzoraka tla nedaleko od saobracajnica u zemljama gde se prodaje, a jako ih je malo, i gde se ne prodaje olovni benzin, katastrofa. Ista stvar je i sa hranom. Zato olovni benzin u penziju!

Autor Damko 01 Nov 2010, 17:33

Ih,olovo iz benzina...ubice nas olovo,a ne radioaktivni materijali kojima su nas bombardovali '99. ako neki,kao ovi sto vladaju,nisu zaboravili to...

Autor Noir 01 Nov 2010, 21:02