home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
prva pomoc

Preuzeto sa : Novosti.rs  

Novi pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju izgleda da je uplašio veliki broj vozača. Standardizovani kompleti „prve pomoći“ i zimske gume „planuli“ su u beogradskim prodavnicama auto-delova, iako je za zamenu starih sanitetskih paketa novim, predviđen rok od godinu dana.

Isto tako, sve četiri zimske gume biće neophodne tek od sledeće godine, dok se za ovu sezonu mogu koristiti i letnje ukoliko je na njima četiri milimetra šara.

Mnogi negoduju zbog novih „nameta“, ali ipak odlaze u nabavku. Razlog uvođenja novih propisa je što proteklih godina paketi nisu prolazili nikakve testove i provere i mogao ih je proizvoditi bilo ko. Komprese i zavoji nisu morali imati potvrdu o sterilnosti, jer pravilnik to nije zahtevao od proizvođača. S obzirom na to da paketi za prvu pomoć spadaju u grupu medicinskih sredstava, moraju zadovoljiti određene standarde kvaliteta.

Većina starih proizvođača je dobila zabranu prodaje od Ministarstva zdravlja. Na listi proizvoda koji zadovoljavaju standarde nalaze se paketi „Galenike“, „Mediteksa“ i „MBS Tehno“.

Da su komleti „prve pomoći“ na „ceni“, uverili smo se u četvrtak na nekoliko benzinskih pumpi.

- Svaki dan prodam oko 40 kutija, koliko mi dobavljači dnevno isporučuju - rekao nam je menadžer benzinske pumpe na Dorćolu. - U ovom trenutku nemamo nijedan komplet i iščekujemo novu isporuku svakog časa.

Osim na pumpama, standardizovani kompleti se mogu kupiti i u prodavnicama auto-delova, trafikama i Agenciji AMSS u Ruzveltovoj 43. Postoje dva kompleta „prve pomoći“. Za putnička vozila i motocikle, urađena po standardu Instituta za standardizaciju Srbije. Svi kompleti koji na sebi imaju oznaku SRPS Z.B2.001. su zakonski validni. Cena kompleta „prve pomoći“ za automobile je 2.450, a za motocikle 2.250 dinara.

Kao alva idu i zimske gume. Prema rečima Voje Atanackovića, menadžera u autocentru „Boban“, zakon koji propisuje dve zimske gume na vozilu nije praktičan, jer ukoliko su preostale dve „ćelave“, vožnja nije bezbedna. U ovom auto-centru kažu da je potražnja velika i da mnogi vozači menjaju gume iako na njima postoje šare adekvatne dubine.

Nestašica guma je u svim radnjama, a najtraženije su gume veličine 195/65/15 i 165/70/14.

- Dnevna potražnja ide i do dvadeset guma, a najčešće kupuju po dve ili izmerimo šaru, pa ukoliko ima četiri milimetra ne menjaju ih - kažu u „Autocentru Anđelković. - Kupuje se samo što se mora, a cene sa montažom i balansiranjem idu od 4.000 do 6.500 dinara u zavisnosti od modela i proivođača. Za „mišelin“ treba izdvojiti 15.000, a ima guma koje koštaju i 30.000 dinara. Praktične su gume za sve sezone koje staju 7.250 dinara. Pneumatici se poručuju i na ugradnju se najčešće čeka do tri dana, a u zavisnosti od dimenzija na pojedine se čeka i dve nedelje.

ĆEBE

Prema novim propisima paket „prve pomoći“, osim 15 novih komponenti, mora da sadrži i izotermalni prekrivač, veličine 1,5 sa dva metra. Vozače ne bi trebalo da buni to što je paket za „prvu pomoć“ mali, jer je ćebe spakovano u vakuum kesu i nalazi se unutar paketa. Takođe, korisno je znati da ukoliko nešto iz kompleta upotrebe, vozači neće morati da kupuju nove pakete.

BOLJI OD “MERCEDESA“

Pravilnik je rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, ali je on sveobuhvatniji od evropskih propisa, kažu tvorci Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Tako da čak ni saniteti iz luksuznih automobila, poput „mercedesa“, „poršea“, „volvoa“ ne mogu da zadovolje ovdašnje standarde. Kompleti za prvu pomoć kod nas sadrže zavoje i komprese od prirodnih materijala, dok je u zemljama EU dozvoljeno da se rade od veštačkih tkanina. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača.čitanja : 2315Komentari

"BOLJI OD “MERCEDESA“

Pravilnik je rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, ali je on sveobuhvatniji od evropskih propisa, kažu tvorci Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Tako da čak ni saniteti iz luksuznih automobila, poput „mercedesa“, „poršea“, „volvoa“ ne mogu da zadovolje ovdašnje standarde."

Hahaha,sunce ti u kakvoj mi zemlji zivimo.
Da nije smesno bilo bi zalosno.
Nasi "strucnjaci" koji su juce seli u fotelju iz stranacke bolje znaju od Nemaca.
Jao boze,pa da li je ovo moguce?!

Autor PITBULL 05 Nov 2010, 12:50

Bitno je da u stojadinu imam bolji paket nego u mecki :D

Autor anonym 05 Nov 2010, 13:18

Eto, a jedan ovde ( da ga ne imenujem ) nedavno pisao da je "bogatiji" komplet prve pomoći u "mečki"... A vidi ti sada ovo ...

Autor Moron 05 Nov 2010, 14:30

Lažu ko p... kakva nestašica, ima tih sranja od kompleta na svakom ćošku, a prvu pomoc u svakoj apoteci. Ovo je neko naručio kako bi povećao prodaju.

Autor bombi 05 Nov 2010, 14:34

"bezbed(o)nosni komplet"...
Nikada nisam video vise "paketa" nego zadnjih mesec dana...

Autor Panchev9 05 Nov 2010, 14:51

Eto gde živimo i koga puštamo da donosi zakone i propise. Pa zar ovom napaćenom narodu treba "apoteka" ili ti prva pomoć, većih standarda nego u mercedesu i poršeu? Na osnovu kojih ideja je propisodavac došao na ovakve ideje. Što narod ima viška para ili što smo mi stučniji od nemaca?
Trebao je da u apoteku stavi defibrilator, infuzione rastvote, injekciju atropina, protiv zmiski otrov. Onda trebalo je staviti, vunene čarape u slučaju zavejavanja, šećer u vidu marsa i snikersa, kondome za slučaj potrebe (mnogi vozači i saputnice dobiše razne bolesti zbog nedostatka istih).
A o gumama, kaznenim bodovima, upaljenim svetlima i dzugim glupostima neću...
Uglavnom u ovoj zemlji svaka budala koja radi na budžetu, može da izvodi zajebancije sa ovim narodom.
A to što je preko 50% vozila tehnički neispravno, što 90% vozača ne ume da iskoristi prvu pomoć, što je saobraćajna signalizacija takva da ni upravljač puta ne zna gde koji saobraćajni znak stoji i zašto, što male osnovce u školi niko ne uči saobraćajnim propisima i načinu ponašanja u saobraćaju, što nas u medijima trujuju razni nazovi saobraćajni stručnjaci... nikom ništa!
Važno je samo da neko "trese" da narod misli da se nešto dešava.
Brojao je meni "milicajac" (za ove mlađe, policajac se nekada zvao milicajac), zihernadle a ja sve morao da sortiram na trotoaru. Plaćao sam kazne što nemam lance na +20˙C, kad od snega ni traga nemade, pregledali su mi svaku rezervnu sijalicu ponaosob.
Ali zato kad padne sneg, nema ih nigde. Šleperi bez lanaca po planinskim putevima prave cirkus, kad čoveku ne radi srednje svetlo oni ne vide, kad deca izađu iz škole, njih nema u blizini, kad se izvode radovi na putu, oni beže odatle...

E kad bi mi bili kao pola onog mercedesa što ne "zadovoljava", zajedno sa policijom, gde bi nam bio kraj...

Autor Mange 05 Nov 2010, 15:19

Gledam za vikend jednu ženu u "Tempu", stoji pored mene, drži pored rafa u ruci oba kompleta prve pomoći, Tip A i Tip B, gleda njih, gleda cene, razmišlja, pogledi nam se "sretnu", a ja joj velim da je za kola onaj "veći", ona me preseče pogledom, uzima "manji" i odlazi... Ja je gledam u odlasku, siluetom i stilom uopšte ne liči na motociklictu. Pre na traktoristu ...
p.s. Izvinjenje prozvanom u ranijoj mojoj poruci ...

Autor Moron 05 Nov 2010, 15:20

Mange
Lepo ga "slista"...
Jedan od boljih komentara koji sam do sada procitao...

Moron
Koji li je? :)
Porodican, a gledas unaokolo...
Jos za bajs da uvedu neki "1/2A" komplet...

Autor Panchev9 05 Nov 2010, 15:32

"Izvinjenje prozvanom u ranijoj mojoj poruci "...

Autor Panchev9 05 Nov 2010, 15:34

Kao klinac od 6-7god. sam pravio, i klincima prodavao "prvu pomoć" za bicikle.
Glavni "sastojak" istoga su bili vata i OB tamponi i selotejp traka.
Samo se sećam kako su se mame mojih drugara, smešile...
Uglavnom ova moja "prva pomoć" je više puta pomogla.

Autor Mange 05 Nov 2010, 15:38

@Mange
ampule adrenalina su bitnije od atropina ako si mislio na reanimaciju...:)))

Autor carobnjak 05 Nov 2010, 17:00

carobnjak
Znam da nešto bi sa a...
To smo dužili u vojsci nekada za nedaj bože a ubrizgavalo se kroz pantalone u butinu.
Kod mene je medicina u malom prstu, kao kod svih u Srbiji, ali odatle nije mnogo odmakla :)))

Autor Mange 05 Nov 2010, 17:48

@Mange 05 Nov 2010, 15:19
Odlican komentar.
Zamisli sad ovo, kupi covek neku luksuznu "krstaricu" gde je sve cakum-pakum upakovano, nista ne strci, sve ima svoje mesto, i onda mora da ode da kupi komplet prve pomoci (jer onaj u njegovom superluksuznom automobilu ne zadovoljava zakone zemlje koja izgleda najvise u svetu brine o be(zbe)dnosti svojih gradjana), i tako on mora da ga postavi negde u gepeku da strci, "bode" oci svaki put kad otvori se isti, au, grdnoga li zakona!
A nas narod navikao na gazu od prirodnih materijala pa mu ona od vestackih iz Evrope ne odgovara, cccc.
Ne mogu se nacuditi ovome.
Ali dobri su, misle na nas vozace. Kad iskoristimo neki flaster eventualno, ne moramo opet da kupujemo ceo komplet, vid' ti tog ustupka! Ali novi flaster ce verovatno morati da ispunjava jos stroziji standard koji se mozda koristi u nekoj drugoj galaksiji jer nije "iz prve ugradnje" uz oznaku karanjedobola XXL, ako nema oznake ne vazi. Uz overu verodostojnosti flastera u mup-u i uplatu od 1000 dinara za taksu, stari se komplet opet moze koristiti.
Ovo je takav apsurd da je stvarno zalosno sta se radi. Pa sto ne mogu ja kompletirati kutiju prve pomoci nego mora galenika da to uradi i odere me sa 500 % realne cene? Pa odstampacu i sta sve ima, prema pravilniku, ako policajac misli da nema toga u kompletu neka proveri, samo nemoj da otvara gaze i zavoje, posle vise nije sterilno, morace nova taksa za dopunu.
Mizerno gorivo, preskupa registracija, ocajni putevi, nebulozni zakoni - to je ono sto ceka nase vozace.

Autor Damko 05 Nov 2010, 18:08

@Mange
Bravo!
@Damko
Bas tako.

A ovo je izmisljeno zato da bi svi morali da kupuju Galenikin komplet da bi neko od njih uzeo proviziju.

Autor PITBULL 05 Nov 2010, 18:16

@Mange
@Damko
Momci, svaka cast na komentarima.
Sramota je kako drzava ponizava ovaj narod...

Autor Bleki 05 Nov 2010, 18:45

@Bleki
Pa sta ih briga kad im se moze.
Ovaj narod to dozvoljava.
Znas kad bi to proslo u nekoj zemlji gde je narod svestan,nikad.
Npr,Nemacka.

Autor PITBULL 05 Nov 2010, 18:47

A najsmesnije je sto na torbici Bezbednosnog kompleta pise "NOVO!". Kao da su ibacili novi Jaffa keks ili Fanta Shokatu... Ili ce sledece godine da izbace jos noviji komplet, verzija BK2012 update!

Autor Bleki 05 Nov 2010, 18:49

@PITBULL
Ma sve si u pravu, nisu oni krivi nego narod (mi) koji to trpimo i dozvoljavamo.

Autor Bleki 05 Nov 2010, 18:50

Bilo kakav svemirski paket za prvu pomoc je BESMISLEN ako se ne poznaju osnove pruzanja prve pomoci! A nas narod to ne zna jer NE POSTOJI nikakva edukacija, kako o tome nisu razmisljali? Bitno da se mora kupiti novi paket i da se narod odere! Bravo!

Autor carobnjak 06 Nov 2010, 13:05

@Mange
da, znam, atropin se davao kao antidot protiv dejstava bojnih otrova...
Danas se takodje daje kod nekih trovanja, a kod reanimacije se koristi kod bradikardije radi ubrzanja srcanog ritma.
Medjutim, adrenalin je taj koji "dize iz mrtvih", ako "zrtva" ima "srece", naravno...:)))

Autor carobnjak 06 Nov 2010, 13:13

Sad milicija ima mogućnost da naplati kaznu od svakog stranca koji ulazi u našu zemlju jer nema odgovarajuću prvu pomoć ili će umesto vinjeta to biti obavezno da se kupi. Zar su veštački materijali za gaze zabranjeni ili štetni? Na svakoj gazi i zavoju koja je upakovana ima rok trajanja. Pa zašto onda da ne napravim sam prvu pomoć. I do sad je svako proizvodio te prve pomoći. Neka i od sad samo neka ih kontrolišu. Znam provizije i ostalo ali to je monopol i može se osporavati. Treba neko to da pokrene da se to izmeni. Malo više javnog pljuvanja pa će popustiti

Autor J@V@ 06 Nov 2010, 15:25

Procitah negde da Galenika pravi milion paketa nove prve pomoci.
Svaka manje vise kosta 25e.
Znaci,(slovima) dvadeset pet miliona evra...Lepa parica...
Srbijooooo.... :(

Autor Porter 17 Nov 2010, 18:27