home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Novosti.rs  

Od 1. januara dodatno se spuštaju iznosi dažbina na robu iz EU. Carinska stopa za vozila nabavljena u EU, umesto sadašnjih 7,5 biće 5 odsto  

Od Nove godine, roba koja se nabavlja u Evropskoj uniji biće jeftinija između tri i pet odsto. Naime, primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, a koju je Srbija počela jednostrano da primenjuje od kraja januara 2010. godine, predvidela je da se, svake godine, za neki procenat umanjuje carinska stopa za uvoz iz država Evropske unije.

Tako će, recimo, nabavka automobila svih kubikaža, za koju je carina, ukoliko se nabavlja u zemljama Evropske unije, u narednoj godini biti jeftinija 2,5 odsto, odnosno carina za vozila nabavljena u EU biće, umesto sadašnjih 7,5 odsto - 5 odsto.

Ukoliko se sačeka do Nove godine, uvoz danas toliko traženih guma za putničke automobile plaćaće se osam, umesto dosadašnjih 12 odsto. Ovo, naravno, važi samo za kupovinu guma poreklom iz Evropske unije, dok za njihovu nabavku u drugim državama carina i dalje iznosi 20 odsto.

Niže carinske stope, kao posledica primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, neće, bar ako je sudeći po dosadašnjem iskustvu, doneti jeftinije uvozne proizvode na ovo tržište. Na to ukazuju podaci iz prošle godine, kada, nakon početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, nije došlo do spuštanja cena robe poreklom iz Evropske unije.

MANJI PRIHOD

Država je, zahvaljujući odluci da krajem prošlog januara, krene u jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, izgubila značajna sredstva koja su u budžet ranije stizala zahvaljujući naplaćenim carinama. Tako je prihod od carina u 2008. godini bio 64,7 milijardi dinara, a u godini otpočinjanja primene Prelaznog trgovinskog sporazuma svega 48 milijardi dinara. Za prvih devet meseci ove godine država je od carina prihodovala 31,8 milijardi dinara. čitanja : 1777Komentari

"MANJI PRIHOD

Država je, zahvaljujući odluci da krajem prošlog januara, krene u jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, izgubila značajna sredstva koja su u budžet ranije stizala zahvaljujući naplaćenim carinama. "

Znaci opet ce nas da "oshure" kroz registracije,gorivo,putarine itd...

Autor PITBULL 06 Nov 2010, 01:06

"Ukoliko se sačeka do Nove godine, uvoz danas toliko traženih guma za putničke automobile plaćaće se osam, umesto dosadašnjih 12 odsto. "

Bas pametan savet,a ako do tada platis par kazni ili nedaj boze se slupas?
I kako voziti uopste do tada po snegu,ledu.

Autor PITBULL 06 Nov 2010, 01:09

To što će država manje da prihoduje po ovom osnovu trebalo bi da pozdravimo jer TO ZNAČI da će građani Srbije (MI)da plaćamo manje!

Autor Blažo 06 Nov 2010, 01:43

@Blazo
To znaci da ce to nadoknaditi na drugim stvarima.
Visestruko naravno.

Autor PITBULL 06 Nov 2010, 03:14

"Niže carinske stope, kao posledica primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, NEĆE, bar ako je sudeći po dosadašnjem iskustvu, doneti jeftinije uvozne proizvode na ovo tržište. Na to ukazuju podaci iz prošle godine, kada, nakon početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, nije došlo do spuštanja cena robe poreklom iz Evropske unije."

Dakle uvoznici smanjenje carinskih stopa prebacuju direktno u svoj džep!!!

Autor Miki 06 Nov 2010, 08:25

@PITBULL- hahaha, vec ce vajni drzavni experti da smisle novu uredbu i mehanizam za otmicu para od bede! Nece valjda da ugroze svoj ministarski i poslanicki standard? Mora ministar "FIAT" da kupi jos neki stan od pola miliona evra, a i Colmar ski-odelo mu je proslogodisnji model, nema smisla... Ministar vojske mora helikopteerom da se provoza do jahtice svog "poslovnog" prijatelja u Grckoj ili u svaleraciju u austriju, a i novi sat od 20.000 evra je bas sad izasao... Ni ostali nisu bez hobija... Stara srpska poslovica kaze: "Bolje ssaka vlasti, nego dzak para!" Tuzna i ruzna drzava.

Autor Bleki 06 Nov 2010, 09:31

Al su smanjili, čitavih 2,5 posto :D
postetite blog http://nebojsaepo1309.blog.rs/

Autor nebojsa 06 Nov 2010, 10:10

@Bleki
Bas tako.
Posto su unistili privredu,nema odakle da se puni budzet pa onda otimaju kroz registracije,akcize na gorivo,"jeftinu" struju itd.

Autor PITBULL 06 Nov 2010, 11:49

Kakva destruktivna politika nase vlade...
Umesto da stite domacu privredu, oni je otvaraju, a nam sve zatvoreno!!!

Autor Dejan 07 Nov 2010, 12:27

A narod na kraju i dalje veruje u price da ce nam biti bolje...pa nije zapad brojao kintu da mi mi ziveli bolje, nego da bi mi kupovali njihovu robu i trpali kintu njima u dzep

A zaduzivanje...ma koga briga..izasli smo iz recesije po 54 put
hhahaha

Autor nikokaoja 08 Nov 2010, 11:34