home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Daimler hoće deo Fiata?

19 Dec 2010 - 12:54 Vesti Link

Nemački "Dajmler" i dalje je zainteresovan za preuzimanje dela ili kompletne "Fijatove" industrijske filijale - "Fijat indastrijel" - kao i za ponovnu kupovinu bivše jedinice "Tognum AG", čijih 28 procenata drži autokompanija, piše "Menadžer magazin" pozivajući se na neidentifikovane zvaničnike firme.

"Dajmler" bi mogao da kupi "Fijatovu" filijalu u kojoj se nalazi proizvođač kamiona "Iveko", posle planirane inicijalne prodaje akcija (IPO) početkom naredne godine, piše "Menadžer." 

Nemački auto-gigant je ranije nudio "Fijatu" 10 milijardi evra za njegovu proizvodnju kamiona i industrijske opreme, ali je "Fijat" tražio između 12 i 13 milijardi evra, tvrdi list.

Sredinom septembra "Dajmler" je demantovao da pregovara sa "Fijatom" o ponudi za preuzimanje njegovoj indstrijskog odeljenja.

"Nema pregovora o tome sa "'Fijatom'," izjavio je portparol "Dajmlera" Florijan Martens, odgovarajući na pisanje italijanske "Republike."

"Fijat" je u septembru objavio da razmatra mogućnosti saradnje sa drugim kompanijama, nakon što je najavljeno da je nemački rivalski "Dajmler" zainteresovan za njegovu industrijsku filijalu.

Početkom decembra objavljeno je da je američki proizvođač poljoprivredne opreme, korporacija AGKO (AGCO), zainteresovana za preuzimanje "Fijatove" filijale "CNH global", poznate po izradi traktora.

Šef AGKO Martin Rihenhagen rekao je italijanskom poslovnom dnevniku MF (Milano financa), da se tim povodom sastao sa direktorom "Fijata" Serđom Markioneom, ali da "nije bilo nikakvog rezultata."

On je dodao da nije jasno da li "Fijat" uopše želi da proda CNH, poznatog proizvođača robnih marki za izradu poljoprivredne opreme, kombajna i traktora "Kase" i "Nju Holand". "Fijat" poseduje 89 odsto akcija u CNH-u, čija se tržišna vrednost kreće oko 10,7 milijardi dolara.

"Fijat", šesti evropski proizvođač automobila po prodaji, od početka 2011. formalno će podeliti poslovanje grupacije, na filijalu koja će se isključivo baviti izradom autmobila i podružnicu "Fijat indastrijel", u koju će ući "Iveko" i CNH. Trgovina akcijama "Fijat indastrijel"-a poćeće narednog meseca.

Autor : Tanjug.rs

Foto : arhiva Autoblog.rs


čitanja : 825Komentari

Sta vam je ?!
Jeste poludeli? :)

Autor PITBULL 21 Dec 2010, 01:19