home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlasti Pariza pripremaju, u okviru borbe protiv zagadjenja vazduha, program iznajmljivanja 3.000 električnih automobila u tom gradu.

Francuski milijarder Vensan Bolor pobedio je na tenderu za upravljanje programom iznajmljivanja automobila "Autolib", osmišljenom po uzoru na program iznajmljivanja bicikala "Velib", koji u francuskoj prestonici uspešno funkcioniše već tri godine.

Gradonačelnik Pariza Bertran Delano rekao je da će zahvaljujući toj usluzi, dostupnoj gradjanima Pariza i okolnih naselja do kraja 2011, prestonica Francuske biti prvi grad u svetu sa programom iznajmljivanja električnih automobila tog obima.

"To je po efikasnosti revolucionaran plan, koji će poboljšati kvalitet našeg života", kazao je Delano.

"Plavi automobili" koje je dizajnirala grupa Bolor (Bollore), biće postavljeni na 1.200 stanica u Parizu i dostupni tokom celog dana. Korisnici će morati da imaju vozačku dozvolu i plaćenu članarinu da bi mogli da pozajme jedno od tih vozila.

Turisti će moći da koriste tu uslugu, ako imaju vozačku dozvolu priznatu u Francuskoj. Godišnja članarina će iznositi 12 evra masečno, ali moguće su i dnevne i nedeljne članske karte, uz depozit za osiguranje od 250 evra.

Automobili će moći da se vrate na bilo koji stanicu, po uzoru na istu mogućnost i u programu iznajmljivanja bicikala.

Probna faza rada tog programa predvidjena je za avgust i septembar.

Izvor : Beta-Ecotopia/AP

Foto : Bollorečitanja : 664Komentari