home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Toyota je platila 10 miliona dolara porodici četvoro ljudi poginulih u naglom ubrzanju automobila marke Lexus 2009. godine u SAD.

Sumu, o kojoj je postignut dogovor u septembru, objavio je advokat agncije koja je iznajmila Leksus unesrećenima, navodi BiBiSi (BBC).

Tojota kaže da je razočarana što je suma objavljena. Ta nesreća je svojevremno pokrenula serije opoziva miliona tojotinih vozila širom sveta.

Najveći svetski proizvođač motornih vozila kaže u saopštenju: "Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, dogovoreno je da se suma čuva u poverenju, delom da bi se zaštitile porodice od neželjnih zahteva i da bi im se omogućilo da prebrode teško razdoblje."

U nesreći u avgustu prošle godine poginuli su jedan policajac, njegova žena, njihova kći i zet. Leksus u kome su se vozili naglo je ubrzao na 190 kilometara na sat, sudario se drugim vozilom i zapalio.

Istraga je pokazala da je pogrešno ugrađena podna prostirka pritisla papučicu za gas i izazvala ubrzanje. Tojota je opozvala milione automobila da bi zamenila podne prostirke.

Sledio je masovni opoziv za zamenu pedala za koje se govorilo da mogu da se zaglave.

Povlačenja vozila izgleda da ipak nisu ugrozila popularnost Tojote. Kompanije je i dalje prvak sveta u produkciji, a poslednji poslovni izveštaj, za drugi kvartal, govori o udvostučenju zarade u poređenju sa prošlom godinom.

Autor : Beta.rs

Foto : Toyota čitanja : 691Komentari