home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Blic.rs  

Cene izdavanja novih registracionih tablica, vozačkih i saobraćajnih dozvola čije izdavanje počinje od Nove godine biće poznate ove nedelje. U MUP su najavili da će biti neznatnog poskupljenja, a ako se uzme u obzir da se očekuje usvajanje pravilnika o auto-školama i tehničkim pregledima koje će takođe podići cenu obuke i registracije, obavezan novi komplet prve pomoći i druge dodatne opreme, jasno je da je novi sistem u saobraćaju, ozbiljan udarac po džepu građana.

Činjenica je da će zbog brojnih poskupljenja, uz cenu goriva i servisiranja automobila mnogi poželeti da se reše svojih metalnih ljubimaca. 

Poseban teret za građane biće pravilnici o novom načinu obuke budućih vozača i polaganja vozačkih ispita. Podsetimo, uz dodatnih 40 časova vožnje, polaznici će morati da odslušaju i 40 časova teorijske nastave, kao i da polažu test iz prve pomoći.

Zakonom o bezbednosti u saobraćaju propisan je visok nivo kvaliteta u pogledu vozila, kadrova i odgovarajuće tehničke opreme.

Milenko Jezdimirović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda, objašnjava za “Blic” da se zbog strožih uslova za poslovanje škola, cena obuke mora povećati.

- Sadašnja cena obuke za B kategoriju iznosi od 20.000 do 35.000 dinara, što je nerealno. Policija je poslala predlog Vladi da cena jednog časa vožnje bude 1.000 dinara sa PDV-om, dok bi cena teorijskog časa iznosila 250 dinara. To znači da bi kompletna obuka koštala najmanje 50.000 dinara - objašnjava Jezdimirović.

Nove registarske tablice važiće sedam godina i urađene su po evropskim standardima. Dimenzija su 51 x 11 centimetara, a po specijalnom zahtevu vozači će moći da imaju i manje oznake, ali samo ako ne mogu da postave regularne veličine. Nezvanično se pominje da će cena novih tablica sa dosadašnjih 1.200 dinara porasti na 2.000, a na to treba dodati i republičku administrativnu taksu.

Autor : Petar Veličkovićčitanja : 1388Komentari

@ Auto
;-)

Autor Dejan L 27 Dec 2010, 10:57

Sta je do sada bilo nerealno, o cemu ovaj covek prica? Mogu da razumem da vlada ustanovi maksimalnu cenu obuke, ali da propisu minimalnu-to mi nikako ne ide u glavu...

Autor STrider 27 Dec 2010, 13:22

Pishaj po sirotinji!

Autor Uros Cuore Sportivo 27 Dec 2010, 13:46

Okanović: Nepostojeća slova na tablicama

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže da će, za razliku od lične karte, nova saobraćajna dozvola morati da se menja prilikom promene bilo kog podatka.
- Iako nova saobraćajna dozvola ima čip, podaci neće moći da se menjaju kao kod lične karte, već će u slučaju bilo koje promene morati da se vadi nova saobraćajna dozvola. Takođe, predviđeno je da se na registarskim tablicama nađu i slova W, X i Y, a ukoliko se to desi, mi ćemo se obratiti Ustavnom sudu, pošto smatramo da nepostojeća slova u našem pismu ne mogu da budu na tablicama - kaže Okanović.

Cene novih dokumenata…

* vozačka dozvola 800 dinara
* saobraćajna dozvola 1.200 dinara
* registraciona nalepnica 400 dinara

izvor:

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/bruka-godine-nepostojeca-slova-na-tablicama-66745.php

Autor Dejan L 27 Dec 2010, 14:44

da li neko zna po novom zakonu koliko su odredjene broj rupa na putu?

Autor sale 27 Dec 2010, 22:49

Kolko sam ja informisan,nekad se polaganje vozackog odvijalo uz sve ovo sto se sada trazi kao ''novi zakon", nego su ljudi kratkog pamcenja. Treba biti i kvalitetnija i skuplja obuka vozaca,jer svaki vozac s volanom drzi i neciji zivot,kao i svoj,u rukama.Tome smo svedoci izvestaja poginulih u udesima.Uz casove trebalo bi pustati snimke o posledicama nepravilne voznje,da konacno deca stvarno nesto nauce,a ne da ih iskustvo gorko tome uci!Da sam vlasnik auto skole,uveo bi kamere u vozila da pratim kvalitet obuke.Inace radim kao instruktor "B" kategorije.

Autor F M 28 Dec 2010, 07:24

@FM
Potpuno si u pravu.Pre 30god. sam polozio za A,C,C/E i secam se, tada je moj tata za obuku pomenutih kategorija platio,otprilike,tri prosecne tadasnje plate,a obuka je bila krajnje ozbiljna i teska.Na polaganju prve pomoci je postojao i prakticni deo.I evo,30 god. vozim bez i jedne sobracajke!Apsolutno sam za to da se vrati ozbiljna obuka u auto skole,bez obzira na cenu.

Autor djura 28 Dec 2010, 11:21

Sto da ne, neka bude 2 prosecne plate u Srbiji. Pa neka bude i 3 ako treba i onako su vozaci puni para. Godisnja registracija je jedna do dve prosecne plate plate, gorivo jos jedna do dve plate, odrzavanje jos jedna do dve plate, nove gume, prva pomoc i ostale vretolomije jos jedna do dve plate i taman nam ostane da platimo struju i ratu kredita od letovanja 2008.

Ma i onako je sve poskupelo. A dinar samo pada. Sva sreca pa su nam plate ostale iste, inace ne bi preziveli ove silne harace nase voljene drzave...

Autor JA 28 Dec 2010, 14:35