home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prvog januara na nemačkim pumpama trebalo je da se pojavi novo biogorivo pod nazivom E10, ali je to odloženo do marta. Reč je o superbenzinu sa 10 odsto etanola, ali ga nemački mediji ocenjuju kao superkoještariju…

Novo gorivo sa 10 odsto etanola (sadašnji benzin ima pet odst), čije uvođenje je u poslednji čas odloženo do početka marta zbog preuređenja benzinskih stanica, štetno je za oko deset odsto automobila i negativno je ocenjeno od komentatora - ponajmanje zbog toga. Tako list Manhajmer morgen piše: „Novo biogorivo stiže kasnije nego što se mislilo, ali to i nije važno. Naime, ono niti je doprinos zaštiti klime, niti od neke druge koristi i E10 je superkoještarija. Kako bi se proizveo etanol potrebno je zasejati velike površine biljkama kao što su kukuruz ili šećerna repa i neophodno je intenzivno đubrenje. Prilikom prerade sirovina i transporta nastaju velike količine ugljendioksida koji je štetan za klimu. Osim toga, još nije jasno koje štetne supstance nastaju prilikom sagorevanja novog navodno „zelenog goriva“.

Etanol je skuplji od benzina, a ima za trećinu manje energije. Vozači će morati češće da pune rezervoare što će osetiti na novčaniku. I kako se u Nemačkoj etanol dobija prvenstveno iz žitarica, biće konkurencija prehrambenoj industriji. Tako bi novo gorivo moglo doprineti poskupljenju hleba i drugih proizvoda od žitarica. Prema proceni Auto-moto saveza Nemačke (ADAC), deset odsto vozila ne može da koristi E10, jer bi moglo doći do oštećenja dihtunga. Dakle, ništa ne govori u prilog novog goriva – ono ne doprinosi zaštiti životne sredine, a potrošači plaćaju više. Za šta? Za to da sa istom količinom goriva pređu manje kilometara uz opasnost da im auto završi na otpadu“, piše „Manhajmer morgen“.

Preuzeto sa : dw-world.de


čitanja : 1195Komentari

Ekološki LOBI shvatite!
Uporno pokušavaju da nas ubede u nešto što s mozgom veze nema

Autor Dejan L 31 Dec 2010, 09:12

sjajan tekst! i istinit. sto mnogi vec godinama tvrde ali "ne, to nije istina". jok i nije... ovo bi trebalo da se nadje i u nasim novinama i casopisima.

Autor dzigi 31 Dec 2010, 19:08

Trebalo bi ali nesto imam osecaj da nece...

Autor Miki 31 Dec 2010, 21:36

Sjajan tekst - za naftni lobi. Bilo ko sa pola mozga ce shvatiti da je ovo klasicna kampanja naftnih kompanija.

Cinjenica je da je ceo tekst dezinformacija, kao prvo etanol (alkohol) cistije sagoreva od benzina. Vec decenijama se prodaje od E10 (10% etanola) do E100 (u Brazilu flex-fuel fozila).

Etanol ima vecu oktansku vrednost i moze se porediti sa premijum benziom jer efikasnije sagoreva. Problem je (narocito kod starijih automobila) sto nisu predvidjeni da idu na etanol, zato se u njih ne stavlja nista vise od E10. Automobili visokih preformansi najlakse mogu da se modifikuju da idu na cist etanol.

Sto se tice proizvodnje etanola, on se proizvodi na njivama nizeg kvaliteta i iz biljaka koji po kvalitetu NISU za ljudsku upotrebu, vec su zivotinjska hrana, tako da nema govora o tome da ce poskupeti hleb i sl. U zemljama kao sto je Srbija gde je 50% njiva neposejano - proizvodnja etanola i ostalih biogoriva je buduca zlatna zila.

Sledeca zabluda: "Prilikom prerade sirovina i transporta nastaju velike količine ugljendioksida koji je štetan za klimu." Znaci strasno! A sta je sa kolicinom CO2 koja se ispusti preradom i transportom nafte cija su nalazista i 1000 puta dalja od lokalne njive? Jos jedan dokaz kakav je ovo tekst.

Treba jos reci da ma koliko nesavrsen bio etanol kao gorivo, on je neuporedivo bolji od benzina. Umesto uvoza nafte - placa se lokalna proizvodnja, sto je sjajno za razvoj bilo koje zemlje. A sto se tice zagadjenja (koje je manje od benzina) tu jos treba dodati da je to zatvorini krug za ugljen dioksid. Sav CO2 koji se nalazi u biljci (i na kraju u etanolu) - biljka uzima iz vazduha, pa posto je to zatvoreni ciklus - ne stvaraju novi CO2!

Koga interesuju PRAVE informacije, a ne ovakvi lazni tekstovi neka potrazi na internetu cinjenice.

Autor JA 02 Jan 2011, 11:18