home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

BMW i "Pežo - Sitroen" udruženim snagama rade na unapređenju štedljivih i ekološki prihvatljivih modela.

Nemački BMW i francuski "Pežo-Sitroen" (PSA) formiraće zajedničko preduzeće za razvoj i proizvodnju delova za hibridna vozila i softvera u nastojanjima da smanje troškove štedljivih i ekološki prihvatljivih vozila.

Partnerska kompanija koja se osniva po principu "pola-pola" zvaće se "BMW-PSA Elektrifikejšn" trebalo bi počne da radi u drugom tromesečju ove godine i da obezbeđuje delove za obe autokompanije počev od 2014. godine, stoji u zajedničkom saopštenju.

Projektom će upravljati Volfgang Gvelik, šef stategije BMW prodaje i Žan Leflor, predstavnik "Pežoa". 

"Zajedničko preduzeće će omogućiti da postignemo zanačajan ekonomski napredak na polju elektrifikacije", izjavio je izvršni direktor BMW-a Norbert Rejthofer i dodao da je to značajan korak na putu razvoja održive mobilnosti.

BMW, sa sedištem u Minhenu, još od 2006. godine sarađuje sa PSA, drugim evropskim proizvođačem automobila, na razvoju motora, podsećaju agencije. U februaru prošle godine, dve kompanije su objavile da će razvijati benzinski motor sa četiri cilindra, koji je usklađen sa najnovijim ekološkim pravilima Evropske unije. Oktobra 2010, dve firme su potpisale memorandum o razumevaju o razvoju hibridne tehnologije.

Firma "BMW-Pežo-Sitroen Elektrifikejšn" će uključiti snabdevače u proces razvoja delova za hibridnu tehnolgiju i eventualno prodavati drugim proizvođačima.

BMW i PSA grupa, koju čiine "Pežo" i "Sitroen" već sarađuju na motorima koji se ugrađuju u "BMW mini", "Pežo" i "Sitroen", u pokušaju da smanje troškove i standarnizuju ključne komponente koje će ugrađivati u buduće modele.

"Pežo" je lane, u godini kada je proslavio 200. godišnjicu na salonu automobila u Parizu u oktobru, najavio pravu ofanzivu. Predstavljeni su novi modeli "pežo 508", električni automobil "iOn", model SR1, koncepte vozila HR1 i BB1.

BMW, kao i ostali evropski proizvodajči luksuznih kola, "Dajmler" i "Audi", planira proširenje fabrika i povećanje kapaciteta kako bi se zadovoljila sve vaće potražnja. BMW je uložio 1,5 milijardi evra u nemačke pogone od 2009. Kompanija, koja predviđa rekordnu prodaju više od 1,5 miliona robnih marki BMW, "Mini" i "Rols-Rojs", uložio je 400 miliona evra u fabriku u Lajpcigu, u okviru priprema za proizvodnju električnog gradskog vozila do 2013.

Kompanija je 2010. završila 750 miliona dolara vredno proširenje američkog pogona u Spartanburgu, za izradu obnovljenog sportsko-terenskog vozila X3. BMW takođe širi kapacitete u Kini, Indiji i Južnoj Africi, izjavio je portparol kompanije Danijel Kamerer.

Grupa PSA je ostvarila prihod u poslednjem tromesečju prošle godine od 13 milijardi evra, 10 odsto više nego godinu ranije. Izvršni direktor "Pežoa" Filip Varen je uspeo da proširi poslovanje kompanije u Kini, Rusiji, Brazilu i Argentini, obećavajući da će do 2015. godine polovina prodaje biti ostvarivana izvan Evrope, u poređenju sa sadašnjom jednom trećinom.

Varen se takođe zalaže za širenje udruživanja sa drugim proizvođačima automobila, uključujući i nedavni ugovor o izradi motora sa nemačkim BMW-om.

Robne marke "Pežo" i "Sitroen" povećale su zajednički udeo na evropskom tržištu za 0,6 procenata, na 13,5 odsto za devet meseci minule godine, zahvaljujući delom vladinim podsticajnim merama za kupovinu manjih automobila, što je podiglo potražnju za minivanom "C3 pikaso" i malim automobilom "pežo 207".

Autor : Tanjug.rs

Foto : BMW i Peugeot


čitanja : 994Komentari

Piše grupacija PSA (Peugeot-Citroen) drugi proizvodjač u Evropi.
Mercedes i Reno-Nissan-Smart
BMW i Peugeot-Citroen-Mitsubishi
Francuzi sa nemačkim genima

Autor Dejan L 04 Feb 2011, 17:35

Gagiba i jos neko od BMW fanova je pljuvao Mercedes sto saradjuje sa Renoom.
Nadam se da ce i ovaj put biti dosledan :D
Kako bi on rekao "BMW ne zna sam pa trazi pomoc od Pezoa" :D
Ja ne mislim tako,samo dele troskove.

Autor PITBULL™ 04 Feb 2011, 22:08

@ carobnjak

Da li i sada tvrdiš da C5 ne liči na Audi?

http://3.bp.blogspot.com/_vY3COZl9LT8/TAL6_QtRR1I/AAAAAAAAExQ/e2FM_JtpuaI/s1600/musketier_citroen_c5_2.jpg

Autor Dejan L 05 Feb 2011, 00:22