home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prvi čovek Volkswagena Martin Winterkorn lično je otvorio novu fabriku u američkom gradiću Chattanoogi, u prisustvu američkog ministra saobraćaja Raya LaHooda i ostale političke i ekonomske elite. Nova fabrika sa 2000 radnika proizvodiće 150.000 automobila godišnje.

Izgradnja fabrike počela je 2009. godine, a Volkswagen je uložio milijardu dolara. Uz sve uobičajene fabričke pogone ima i tehnički test centar i akademiju za obuku zaposlenih.

Osim radnika u fabrici, trenutno ih je 1.700, s ovom investicijom stvoreno je i 10.000 radnih mesta van fabrike. Kako je rečeno na otvaranju, nova Volkswagenova fabrika biće jedna od ekološki najnaprednijih fabrika na svetu.

U Chattanoogi će se proizvoditi VW Passat, koji će uz VW Jettu iz fabrike u Meksiku činiti bazu za Volkswagenovu ofanzivu na tržište SAD, na kome VW grupa želi da do 2018. godine dostigne prodaju od milion vozila godišnje.

Izvor : Automoto-portal.hrčitanja : 791Komentari

Sad cu biti maliciozan, ali otprilike, zastava je, poslednjih 20-ak godina, sa oko 150.000 radnika, ako racunamo kooperante, proizvodila 2000 vozila, i to kakvih... a to sve sa drzavnim subvencijama!!!

Autor Gagi 26 Maj 2011, 03:43

Mene brine kako će mile antena da reaguje.
Ja sam lepo rekao da VW, Hyundai i KIA otvaraju ove godine po 1 fabriku, on kaže da mogu sam da sanjam.
E pa san mi se ostvario.
Čekam samo papučicu gasa , jedino to će spasiti američku autoindustriju (ili žuti pauk) od najezde evro-azijskih proizvođača.
I da dodam još nešto, sve više Američkih kupaca se opredeljuje za mala i kompakt vozila, kao i za kompakt mpv

Autor Dejan L 26 Maj 2011, 07:51