home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najveći indijski proizvođač automobila Tata Motors je objavio da je čisti godišnji profit kompanije povećan za četiri puta u godini koja je završena u martu, zahvaljujući velikoj potražnji i porastu prodaje Jaguara Land Rovera.

Čista zarada iznosi 92,7 milijardi rupija (2,04 milijarde dolara), dok je prethodne godine profit bio 25,7 milijardi rupija, pokazuju podaci objavljeni na berzi u Mumbaiju, prenose agencije.

Ukupna prodaja porasla je za 24,2 odsto na skoro 1,2 miliona jedinica, dok je profit skočio za 33 procenta u nedavno okončanoj finansijskoj godini.

Jaguar Land Rover je zabeležio rast isporuka nakon povećanja potražnje za luksuznim automobilima na ključnim tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini, nakon oporavka od globalne finansijske krize koja je počela 2008.

Neto profit kompanije Jaguar Land Rover (JLR) koja je u vlasništvu Tata Motors, dostigao je 1,04 milijarde funti u poslednjoj finansijskoj godini, što je deo ukupnog prihoda od 9,91 milijardi funti (16 milijardi dolara), saopštila je kompanija ne navodeći uporedne podatke na godišnjem nivou.

Prodaja JLR automobila povećana je 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na oko 244.000 jedinica. Dva britanska brenda, Jaguar i Land Rover, velikim su delom odgovorni za rast kompanije Tata Motors, nakon što je indijska korporacija kupila JLR od "Forda" za 2,3 milijarde dolara 2008. godine.

Rast standarda stanovništva u Indiji, povoljni krediti i izlasci novih modela omogućili su Tata Motorsu da poveća domaću prodaju putničkih automobila, sportsko-terenskih i komercijalnih vozila.

Tata Motors je prinuđen da zbog poskupljenja sirovina, kao što su čelik i guma, poveća cenu pojedinih vozila, uključujući jeftini Nano koji sada košta oko 2.500 dolara.

Prodaja modela Nano, najjeftinijeg vozila na svetu, premašila je 100.000 u godini koja je završena u martu, a u planu je i njegova isporuka na inostrano tržište. Indonezija, Tajland i Šri Lanka neke su od zemalja koje bi mogle da uvoze Nano, ali predstavnici kompanije Tata Motors nisu želeli da otkrivaju detalje.

Tata Motors planira da ove godine takođe ponudi nove verzije svojih putničkih automobila, srednjih i teških komercijalnih vozila, kao i globalnu liniju lakih komercijalnih vozila.

Izvor : Sarajevo-x.com

Foto : Tata Motorsčitanja : 903Komentari

Svaka čast

Autor Dejan L 30 Maj 2011, 09:54