home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kada se pomene ime Ariel Motors svi se odmah sete sportskog bolida pod nazivom Atom koji je javno prikazan prvi put 1996. godine. Britanska manufaktura sa sedam zaposlenih godišnje proizvede manje od sto tih automobila, a njegovu poslednju varijantu Atom 500 pokreće motor sa 500KS preuzet od Suzukija Hayabuse.

Prerađeni Hayabusin motor mnogima je sva veza sa dvotočkašima koju ovaj automobil ima, ali to u stvari nije tačno. Malo je onih koji znaju da je Ariel u svojoj prošlosti proizvodio upravo motocikle. Prvi motocikl ovog brenda je svetlost dana ugledao davne 1902. godine, ali zbog brojnih finansijskih problema proizvodnja dvotočkaša pod ovom značkom je prestala 1967. godine. Oni upućeniji takođe znaju da je nakon raspada Ariela deo znanja otišao u drugu firmu BSA koja je kasnije postala drugi brend dvotočkaša. Taj brend trenutno proživljava svoje najbolje dane, a reč je o Triumphu.

Iako je Hayabusin motor odlično poslužio za stvaranje Atoma 500, ovaj japanski brend neće biti zadužen za snadbevanje motorima, već će to raditi Honda čiji agregati pokreću većinu Ariel Atoma. Iako će mnogi po dostupnoj skici zaključiti da će Ariel izrađivati naked i superbike motocikle, rukovodstvo brenda navodno se trenutno odlučilo samo za sportsku varijantu.

Prema rečima Simona Saundersa, Arielovog čelnika, superbike motocikl je upravo ono što će se najbolje uklopiti u imidž brenda i sliku koju ljudi imaju o njemu. Taj motocikl će pratiti istu filozofiju kao i Atom i godišnje će biti izrađivan u serijama od 100 do 200 primeraka. Svaki od tih motocikala biće potpuno jedinstven jer će biti potpuno prilagođen svom vlasniku (prema fizionomiji kupca određivaće se položaj sedišta, oslonaca za noge i upravljača) što garantuje njegovu unikatnost.

Jedno je sigurno, Arielov superbike definitivno neće biti jeftin jer će za njega navodno morati da se izdvoji oko 23.500 evra.

Izvor : Automotoportal.hrčitanja : 964Komentari

Japanci su tate za motore ! :)

Autor PITBULL™ 30 Jul 2011, 21:05

Ariel Atom 500 ima motor iz Hayabuse? Kako to? Koliko znam Hayabusa nema 8 cilindara i 3000 kubika...

Evo sad gledam na Wikipedii, uopste se ne spominje Hayabusa
'' It features a 500 horsepower 3.0 litre Russell Savory designed V8 engine''

Autor hh 30 Jul 2011, 21:54

@hh

http://en.wikipedia.org/wiki/Ariel_Atom

"The Atom 500 V8 is a limited production model with a Suzuki Hayabusa-derived 500 bhp (373 kW; 507 PS) V8 engine."

Autor auto 30 Jul 2011, 23:32

dva spojena hayabusina motora koristi...

Autor djura 31 Jul 2011, 10:53