home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Rejting agencija Fitch Ratings smatra da evropski proizvođači automobila naredne godine najverovanije neće biti u situaciji u kojoj su se našli u vreme prošle recesije i da će spremnije dočekati moguću novu krizu, preneo je "Autonjuz".

Jedan od direktora u evropskom timu "Fič" agencije Emanuel Bul smatra da auto kompanije sada imaju ravnomerniju strukturu troškova, širu ponudu i veću likvidnost u poređenju sa periodom kada su borile za opstanak u fazi privrednog posrtanja u 2008-2009 godini. 

Bul tvrdi da je situacija sada drugačija u odnosu na drugu polovinu 2008. godine, kada su kompanije počele da se prilgođavaju otežanim uslovima i sada, sa tim iskustvom, mogu da se blagovremeno pripreme za mogući pad prodaje.

On je objasnio da su auto kompanije u 2008. godini imale zalihe na niskom nivou što je dovelo do nestašice svežeg novca za obrtna sredstva. Agencija "Fič" tvrdi da su auto kompanije naučile da se prilagođavaju promenama. 

Mnoge auto-grupacije preduzele su mere štednje, smanjivanja ili odlaganja proizovdnje u fazi krize kako bi se sprečilo gomilanje zailha neprodatih vozila. Stručnjaci ne veruju da će se dogoditi iznenadno velika kresanja proizvodnje što bi moglo da dovede do nedovoljnog "upijanja" fiksnih troškova.

U analizi "Fiča" se kaže da su u poslednjih nekoliko godina proizvođači automobila smanjili proizvodne kapacitete u Evropi i da su taj proces učinili mnogo efikasnijim, a povećali su i broj fleksibilnije radne snage koja može da se prilagođava potrebama kompanija. Ako postoji deset do petnaest procenata radnika, od ukupnog boja zaposlenih, koji mogu da rade na više poslova ili je reč o privremeno angažovanim radnicima, to olakšava praćenje potreba tržišta.

Pored toga, "Reno" ili "Pežo-Sitroen", kao mnoge druge kompanije sve manje se oslanjaju na tržište zapadne Evrope i prebacuju u zemlje sa visokom stopom privrednog rasta i potražnjom za automobilima.

Evropsko tržište koje je već prošlo težak period, najverovatnije bi moglo da uđe u fazu usporene prodaje u poslednjem tromesečju 2011. ili naredne godine. Ali, tada će likvidnost auto-sektora biti znatno bolja nego što je bila na kraju 2008. godine, smatra "Fič."

Autor : Tanjug.rs

Foto : Autoblog.rsčitanja : 917Komentari